Tlačové správy

Zaujímaví hostia u bilingvalistov: Diskusie so spisovateľom, publicistom a historikom

V priebehu niekoľkých rokov už po druhý raz zavítal do bilingválnej sekcie Gymnázia Spojenej školy na Ulici Dominika Tatarku v Poprade spisovateľ a publicista Silvester Lavrík.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímaví hostia u bilingvalistov: Diskusie so spisovateľom, publicistom a historikom
4
Galéria
Zdroj: Gymnázium DT v Poprade

Návšteva súvisela s najnovšou knihou rodeného Spišskoštiavničana, dnes žijúceho v Bánovciach nad Bebravou. Spisovateľ vysvetlil svoju motiváciu napísať dokuromán Posledná barónka o Margite Czóbelovej, ktorá bola úzko spätá s podtatranským regiónom. Pán Lavrík barónku zo Strážok poznal – ako chlapec k nej chodil na hodiny kreslenia. Študentom tak sprostredkoval vlastné unikátne pohľady do života výnimočnej osobnosti.

Keďže kniha Posledná barónka prináša nielen biografiu Margity Czóbelovej, ale aj exkurzy do rôznych historických období, debata sa prirodzene dostala aj k spoločenskej situácii na Slovensku v minulosti i súčasnosti.

Pán Lavrík je aj aktívnym a rešpektovaným publicistom, ktorý sa zaoberá napríklad extrémizmom či fašizmom, autentické príbehy vidieckeho života teda nahradili aktuálne a spoločensky relevantné témy.

Veľa bilingvalistov má záujem o politické dianie, niektorí sa však strácajú vo víre informácií a dezinformácií. S. Lavrík ochotne odpovedal na všetky ich otázky, ktoré sa týkali situácie „tam hore“, aby si študenti názor na súčasné dianie na Slovensku mohli urobiť sami. Po oficiálne besede dokonca hŕstka žiakov ostala na trochu súkromnejší a neformálny „pokec“.

Jedna nevyslovená otázka mladých: „Koho voliť?“ sa v priestore vznášala po celý čas diskusie. Pán Lavrík ju nezodpovedal priamo, študentom však dal cennú radu do budúcnosti: „Nevoľte podľa sľubov alebo sympatií, ale podľa toho, čo dokážu títo ľudia naozaj dodržať.“

Prakticko-spoločenské vzdelávanie popradských študentov pokračovalo stretnutím s Jakubom Drábikom, autorom knihy Fašizmus, s ktorým mali besedu na rovnomennú tému. „Sparingpartnerom“ mu bol spisovateľ a bloger Samo Marec, ktorý vo svojej alma mater diskusiu moderoval. Pre historika mal pripravených mnoho otázok, nerátal však s tým, že študenti jeho výzvu pýtať sa príjmu takmer okamžite. Dvíhala sa ruka za rukou a mladí ľudia dostávali odborné, ale zrozumiteľné odpovede. Od definície slova fašizmus, ktoré je dnes často používané ako nadávka, až po úplné jadro tejto komplexnej tematiky.

Skvelú atmosféru nenútenej diskusie vytváral nielen záujem žiakov, ale aj svojský humor a nadhľad blogera Sama Marca, ktorý fundovanému historikovi Jakubovi Drábikovi „nahrával“ na smeč. Či to bolo perfektnou dvojicou alebo chytľavou témou, žiakov sa podarilo zaujať tak, až sa mohlo zdať, že po dvoch hodinách ostalo viac otázok ako času.

Obe debaty boli prínosné a dôležité. Študenti sa stretli s ľuďmi, ktorí majú nielen vedomosti, ale aj rozhľad. Práve to azda bilingvalistom pomôže pri ich dôležitých rozhodnutiach. Nielen vo voľbách…

Philipp Hahmann, 5. E

Gymnazisti v Poprade absolvovali zaujímavé debaty
4
Galéria
Zdroj: Gymnázium DT v Poprade

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Gymnázium DT v Poprade
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM