Nina Táborská Správy

Nárok na extra zľavu v IDS BK budú mať zdravotné postihnutí z celého Bratislavského kraja

Po zavedení tretej etapy Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji budú môcť v Bratislave cestovať s 90-percentnou zľavou aj ťažko zdravotne postihnutí z celého Bratislavského kraja.

Ilustračný obrázok k článku Nárok na extra zľavu v IDS BK budú mať zdravotné postihnutí z celého Bratislavského kraja
Zdroj: TASR

Nárok na zľavu budú mať na území hlavného mesta na linkách prepravcov, ktorí sú zapojení do IDS BK – DPB, Slovak Lines a ŽSSK. Dnes o tom rozhodli poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

Kraj sa tak pripojil k štvrtkovému rozhodnutiu zastupiteľstva hlavného mesta SR a jeho uznesenie rozšíril aj o zdravotne hendikepovaných s trvalým pobytom v okresoch Malacky, Senec, Pezinok. Podobne ako v prípade obyvateľov hlavného mesta, aj v prípade mimobratislavských obyvateľov kraja budú mať nárok na 90-percentnú zľavu okrem ŤZP a ŤZP-S občanov i držitelia diamantovej Jánskeho plakety a účastníci protikomunistického odboja.

Prečítajte si viac: Poslanci rozhodli: 100-percentná zľava pre zdravotne ťažko postihnutých nezostane

„Nárok na 90-percentnú zľavu však platí len pri kúpe predplateného lístka a len pre zóny 100 a 101, teda územie hlavného mesta,“ zdôraznil predseda predstavenstva Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) Marian Rovenský. „Ak si teda niekto v systéme IDS kúpi predplatený lístok na trasu Pezinok-Bratislava, 90-percentná zľava sa mu odráta iba zo zón 100 a 101 na území hlavného mesta, na ďalších zónach mimo hlavného mesta platí 50-percentná zľava,“ vysvetlil.

Pri jednorazových lístkoch takisto platí 50-percentná zľava. Za mimobratislavských obyvateľov kraja, ktorý si uplatnia nárok na zníženie ceny z predplateného lístka o 90 percent, dostanú prepravcovia refundáciu od BSK.

Pre kraj to bude predstavovať náklady približne 250.000 eur. Mesto a BSK plánujú po polroku od spustenia tretej etapy IDS BK vyhodnotiť počet predaných lístkov a na základe údajov prípadne prehodnotiť výšku zliav.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM