Správy

Detí s cukrovkou pribúda najmä v našom kraji. Stúpa aj počet bábätiek

Detí s diabetom je stále viac a ochorenie sa posúva do nižších vekových kategórií. Tvrdia to odborníci z detskej nemocnice na bratislavských Kramároch. V nej je zriadené Detské diabetologické centrum, ktoré je najväčšie v strednej Európe. V týchto dňoch oslavuje 30 rokov svojej činnosti.

Ilustračný obrázok k článku Detí s cukrovkou pribúda najmä v našom kraji. Stúpa aj počet bábätiek
Zdroj: TASR

Kým v minulosti podľa diabetológov trpelo na cukrovku jedno dieťa do troch rokov, dnes ich je 20 vo veku dvoch rokov. „Každý rok sledujeme vyšší nárast oproti predchádzajúcemu roku zhruba o desať až 15 percent, je to znepokojujúce,“ uviedol primár diabetologického centra Ľubomír Barák.

Príčinu, prečo je to tak, nepoznajú domáci ani zahraniční lekári.

Pred 30 rokmi bol najvyšší výskyt diabetu v 15. roku života, dnes je to v desiatom roku. Podľa Baráka sa tiež zmenilo aj to, že deti netrpia len cukrovkou prvého typu, ale aj druhého.

V rámci Slovenska je podľa štatistík najviac diabetu v Bratislavskom kraji, najmenej je v Žilinskom. V celosvetovom meradle je najvyšší výskyt diabetu vo Fínsku, najnižší v Macedónsku.

V diacentre je zaregistrovaných 700 detí

V diacentre ročne pribudne asi 100 nových pacientov, celkovo má v starostlivosti 700 detí. Najmladšieho pacienta lekári diagnostikovali ako dvojtýždňového, odvtedy sa v centre lieči a intenzívne sa venuje športu.

Pacient zomrel v diacentre naposledy pred 13 rokmi.

„A to len preto, že rodičia uverili šarlatánovi a prestali spolupracovať s lekármi,“ podotkol Barák. Lekári aj nedávno hospitalizovali dieťa v bezvedomí, u ktorého majú podozrenie, že mu rodičia nedávali inzulín.

Diabetologické centrum má dnes 11 lôžok, pracuje v ňom päť lekárov, päť sestier, asistent a psychológ. Je súčasťou celosvetových epidemiologických výskumných tímov.

Diacentrá poskytujú podľa Baráka aj niečo viac než komplexnú starostlivosť. „Deťom pomáhajú vidieť, že v tom nie sú samy, že sa so svojím ochorením nebudú trápiť osamote,“ povedal Barák. Kým boli deti s touto diagnózou hospitalizované na iných oddeleniach, cítili sa iné a osamotené.

Prečítajte si aj:

Deň jedla v Starej tržnici upozornil na narastajúcu obezitu detí

Foto:Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM