Alexandra Húsková Rôzne

Zaujímajú vás zbrane, technika, či vozidlá z obdobia 2.svetovej vojny? Príďte na Slovenské piesky 2015

Siedmy ročník akcie Slovenské piesky sa koná už tento víkend v areáli Vojenského technického a skúšobného ústavu (VTSÚ) Záhorie pri Plaveckom Mikuláši. Nájdete tu vyše dvesto kusov funkčných historických vojenských vozidiel, ukážky bojov, či tábory - jednoducho hračky pre veľkých aj malých.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímajú vás zbrane, technika, či vozidlá z obdobia 2.svetovej vojny? Príďte na Slovenské piesky 2015
Zdroj: Dnes24.sk

Organizátorom je Združenie Slovenské piesky. „Novinkou oproti minulým rokom je postavenie malého námestia s pomníkom, symbolizujúcim Jaltskú dohodu a replika ruskej dedinky Kursk, v ktorej prebiehala počas 2. svetovej vojny najväčšia tanková bitka na svete,“ uviedol pre Bratislava24.sk Peter Baliga, zakladateľ myšlienky a koordinátor akcie zo Združenia Slovenské piesky.

Ide o najväčšie európske stretnutie historických vojenských vozidiel na piesku, na ktorom sa podieľa približne 600 účastníkov, ktorí divákom popri dobových bojoch predstavia aj 200 kusov kvalitne zrekonštruovanej techniky.

Na akciu prichádzajú zberatelia a kluby nielen zo Slovenska a Čiech, ale aj z Maďarska, Rakúska, Nemecka, Bulharska, dokonca aj z Anglicka a Holandska. Počas tohto týždňa si stavajú tábory a od piatku – resp. najmä v sobotu je areál s programom otvorený aj pre verejnosť.

Pre účastníkov je pripravený bohatý program spojený s ukážkami vojenskej techniky v teréne a bojov. Uvidíte aj ukážky novodobej techniky streľby, defilé historických vozidiel i prehliadky dobových táborov. Ukážku z jazdy „BVP-čkom“ si môžete pozrieť TU.

Súčasťou bude aj prelet techniky Vzdušných ozbrojených síl SR, ukážky bojov pri príležitosti 70. výročia ukončenia 2. svetovej vojny, statické a dynamické ukážky Ozbrojených síl. Podujatie sa koná pod záštitou ministra obrany Martina Glváča a s podporou Bratislavskej župy.

Navštívili sme aj tábor americkej základne

„Prezentujeme tu predsunutú základňu americkej armády v Afganistane. Zameriavame sa na roky 2009–2010, kedy boli v Afganistane najväčšie boje proti Talibanu. Tieto základne Američania nazývajú Combat Outpost, sú určené pre 20 až 40 vojakov. Často bývajú umiestnené v ťažko dostupných terénoch, kde sa dá dostať len peši,“ vysvetľuje Lukáš Marušiak, viceprezident Armed Forces Club z Bratislavy.

Návštevníci tu môžu vidieť vernú napodobeninu veliacej miestnosti so satelitným spojovacím systémom, poľnú ošetrovňu, nepriestrelné vesty, či prilby.

„Snažíme sa základňu spracovať čo najviac autenticky, sme jediný klub na Slovensku, ktorý sa tomuto venuje. Výstavba trvá približne štyri až päť dní,“ hovorí Martin Gyimeshi, prezident klubu Armed Forces Club.

„Máme tu vystavené repliky zbraní, napríklad aj Browning kaliber 50, je tu replika vstupnej strážnej veže s guľometom M60, originál stan americkej armády,“ dopĺňa Martin Gyimesi,

Miroslav Horník, člen Klubu vojenskej histórie Československej ľudovej armády Piešťany, sa venuje military rádiotechnike a spojovacej technike a zaujíma sa aj o históriu najstaršej komunikačnej techniky. „Rádiotechnike sa venujem už vyše štyridsať rokov,“ hovorí s úsmevom Miroslav Horník.

Pre AF klub vytvoril repliku amerického satelitného komunikačného systému. Jeho prácu môžu návštevníci obdivovať aj na pripravovanej výstave Titanic v Inchebe, pre ktorú vypracoval funkčnú vzhľadovú maketu rádiostanice, ktorá bola umiestnená na lodi Titanic.

Slovenské piesky 2015
36
Galéria
Ukážka streľby zo samopalu M16
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM