Alexandra Húsková Rôzne

Vesmír nám pripravil malé divadlo. Planéty budete môcť pozorovať aj voľným okom

Planéty Merkúr, Venušu, Mars, Jupiter a Saturn by sme v nadchádzajúcich dňoch mohli na oblohe pozorovať aj voľným okom. V tomto období sú totiž vo veľmi dobrom postavení a v skorých ranných hodinách ich môžeme pozorovať ako jasné hviezdy. S ďalekohľadom uvidíte aj detaily.

Ilustračný obrázok k článku Vesmír nám pripravil malé divadlo. Planéty budete môcť pozorovať aj voľným okom
Zdroj: TASR

Počas celého roka sa planéty pohybujú v jednej rovine, na ekliptike. Niekedy sú od seba ďalej, inokedy zase bližšie.

„Aktuálny stav oblohy je zaujímavý pre nadšencov astronómie, pretože keď sa planéty nachádzajú v blízkosti Slnka, tak sú nepozorovateľné,“ uviedol pre Bratislava24.sk Juraj Tóth z Katedry astonómie, fyziky Zeme a meteorológie, UK.

Teraz sú planéty viditeľné v skorých ranných hodinách ako jasné hviezdy. V tomto období sa vďaka ich postaveniu dajú vidieť planéty aj voľným okom. Zo Zeme je najlepšie viditeľná planéta Venuša.

Prečítajte si aj: V máji má do vesmíru odletieť prvá slovenská družica skCUBE

„Ďalekohľadom je možné vidieť detaily, ako napríklad mesiace Jupitera, či Saturnov prstenec. Tento jav nastáva počas roka často,“ priblížil Juraj Tóth.

Nadránom sú planéty viditeľné najlepšie. Ideálne je pozorovať planéty v najbližších dňoch, keďže v nedeľu bude mesiac v splne a znemožní pozorovanie oblohy.

„V najbližšom období je zaujímavým úkazom zatmenie Slnka, ktoré však nebude u nás pozorovateľné, uvidia ho obyvatelia Indonézie a Tichomoria,“ informoval Juraj Tóth.

Prečítajte si aj: Pozrite sa na naj miesta v okolí Bratislavy. Ktoré sú tie vaše obľúbené?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM