Nina Táborská Správy

Ruže, gerbery, slnečnice, ale aj hrnčeky s podobizňou dieťaťa. Čo si na záver školského roka domov nosia učitelia?

Začiatok školského roka nedá zabrať len žiakom a učiteľom. Svoje o tom vedia aj kvetinárstva. Niektoré prijímali predobjednávky na kytice pre triedne učiteľky a učiteľov už minulý týždeň. Dnes svoje prevádzky otvorili dokonca skôr ako obyčajne. Kvety však nie sú jediné, ktoré "letia".

Ilustračný obrázok k článku Ruže, gerbery, slnečnice, ale aj hrnčeky s podobizňou dieťaťa. Čo si na záver školského roka domov nosia učitelia?
Zdroj: TASR

Pre všetkých školopovinných sa dnešným dňom začína obľúbené obdobie v roku – letné prázdniny. Všetko zvládnuť, zaokrúhliť známky, pripraviť rodičov, odovzdať vysvedčenia… Posledný školský deň však naplno zamestnáva nielen žiakov, rodičov a učiteľov, ale aj mestskú políciu, ktorá dohliada na bezpečnosť školákov, posilnená je aj mestská doprava a pripraviť sa museli aj bratislavské kvetinárstva. Objednávok mali už tradične viac ako inokedy počas roka.

Pozrite si tiež: Spomínate? Takto si chodili po vysvedčenie dnešní rodičia a starí rodičia + ARCHÍVNE ZÁBERY

Ako na konci školského roka už býva zvykom, žiaci a najmä prváci, či tí, ktorí sa lúčia so školou alebo svojou triedou, prichádzajú s kvetmi a malými pozornosťami pre svoje triedne učiteľky a učiteľov.

Z kvetov sa predávajú najviac ruže. Kvetinári sa zhodujú v jednom – „Ruže sú klasikou, ktorá kraľuje už niekoľko rokov a táto tradícia nikdy nevymrie“.

Hneď za nimi nasledujú slnečnice, gerbery alebo už pripravené malé kytičky do 5 eur. Tie si kvetinári, ale aj niektoré veľké obchodné reťazce, pripravovali už v predstihu. Dnes viacero kvetinárstiev otvorilo svoje prevádzky skôr ako zvyčajne. Dokonca už o 6:30 ráno.

Ak by ste ale čakali, že otváraciu dobu posunuli len preto, aby rodičia mohli vyzdvihnúť vopred objednané kvety čo najskôr ráno, boli by ste prekvapení. Hoci väčšina rodičov nenechala nič na náhodu, našli sa i takí, ktorí kupovali kvety dnes ráno na poslednú chvíľu.

Vtedy väčšinou siahajú po ružiach s jednoduchou výzdobou, v rôznych farbách. Veľký dopyt bol tento rok však aj po slnečniciach.

Nejde o povinnosť, ale o krok k zlepšeniu vzťahov medzi učiteľom a žiakom

Ako sme sa dozvedeli, kvety nie sú jedinou pozornosťou, ktorú žiaci nosia svojim triednym učiteľom a učiteľkám. Záleží od toho, či sa žiaci lúčia so svojou triedou a nastupujú do iných škôl, či ide o prváčikov, ktorí majú za sebou svoj prvý rok v školských laviciach, či škôlkarov, ktorí nastupujú do školy už v septembri.

Dnes „letia“ okrem kvetov podpisové karty, papieriky s odkazmi a venovaniami, bohaté darčekové koše, handmade produkty, ako napríklad ručne maľované šatky či ručne robené predmety od detí. Učitelia si domov nosia aj rôzne bonboniéry, kávy, čaje alebo dokonca darčekové poukazy do nákupných centier.

Azda najnetradičnejšou formou poďakovania rodičov pre učiteľov sú predmety s podobizňou ich dieťaťa. Nosiť darčeky na konci roka je bežnou tradíciou. Rodičia sa však zhodujú, že nejde o povinnosť, ale skôr o krok, ktorý má zlepšiť vzťahy medzi učiteľmi a deťmi.

Prečítajte si tiež: Deti sa nezmenili, sú rovnaké ako kedysi. Zmenili sme sa my, dospelí

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM