Kultúra

Rakúsky národný park Dunajské luhy organizuje slovenské dni

Jediný európsky národný park (NP) medzi hlavnými mestami dvoch krajín Dunajské luhy (Nationalpark Donau–Auen) na území od Bratislavy po Viedeň oslavuje v tejto sezóne 20. rokov svojho vzniku. Park môžete navštíviť aj so slovenským sprievodcom.

Ilustračný obrázok k článku Rakúsky národný park Dunajské luhy organizuje slovenské dni
Zdroj: TASR

Vstupnou bránou do pôvodne zachovaných lužných lesov je zámok Schloss Orth a jeho návštevnícke centrum v obci Orth an der Donau vzdialenej 35 kilometrov od Bratislavy.

„Pri príležitosti 20. výročia sme otvorili rozšírené info stredisko, v ktorom návštevník dostane viac informácií, môže si pozrieť krátky film a expozíciu o zmene Dunajských luhov v rámci jedného roka. Budeme mať viaceré podujatia, na ktoré sú pozvaní aj slovenskí návštevníci,“ povedal správca Centra NP Igor Stahl.

Oslavy začínajú 24. apríla veľkým festivalom pre rodiny. „Každý rok pozývame slovenských návštevníkov na slovenské dni. Vtedy majú aj individuálni hostia sprievodcu v ich jazyku, pre skupiny máme vždy slovenského sprievodcu. Celá výstava aj informačné podklady sú v slovenčine. Slovenské dni budú najbližšie 16. apríla, 1. a 8. mája a takýchto dní máme asi 15 za sezónu,“ dodal Stahl.

Počas slovenských dní sa prehliadky zámku Orth v slovenskom jazyku začínajú každú hodinu od 10.30 až do 16.30. Vo vnútornej expozícii priblíži barokové divadlo v slovenčine vznik lužných lesov.

V inej miestnosti sa dá „cestovať“ v čase 300 miliónov rokov dozadu, keď existoval prakontinent Pangeas, z ktorého sa odčleňovali jednotlivé kontinenty a geologicky i historicky sa formoval európsky región. V špeciálnych papučiach a pod zväčšovacím sklom sa dá pohľadom orliaka morského detailne spoznávať územie medzi Bratislavou a Viedňou na najväčšej rakúskej ortomape.

Prírodná učebnica

NP je aj unikátnou prírodnou učebnicou. V Dunajských luhoch má svoje miesto viac ako 700 druhov rastlín, viac ako 30 cicavcov a 100 močiarnych vtákov, osem plazov a 13 druhov obojživelníkov, tisíce malých druhov hmyzu aj 50 druhov rýb. Tieto vodné živočíchy možno raritne pozorovať pod vodou na umelo vytvorenom zámockom ostrove. Tam si môžu deti aj dospelí posedieť vo veľkom slamenom bocianom hniezde, vyskúšať prechod cez rieku po lanovom mostíku i po kolovej cestičke.

Prostredníctvom 16 stanovíšť sa zblízka zoznámia s pôvodnou prírodou dunajských luhov. Spoznajú staré rameno Dunaja, po ktorom lode vozili materiál na stavbu zámku. Môžu pozorovať vzácne korytnačky močiarne, sysle, rôzne druhy plazov a obojživelníkov. Tiež spoznať druhy stromov, kvetov a iné rastlinstvo, druhy hmyzu, chrobákov a ďalšieho drobného živočíšstva i niekoľkostoročné vyschnuté drevo. Na tzv. cestičke smrti je vždy nejaké uhynuté zviera v prírodnom rozklade, teraz je tam starý bobor.

Prečítajte si aj: Hradný areál kráča s dobou: Pýšiť sa má Barokovou záhradou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM