Tomáš Stupavský Rôzne

Národný pochod za život ponúka bohatý program

Vyzdvihnúť význam ľudského života a nutnosť chrániť ho od počatia po prirodzenú smrť je hlavným cieľom Národného pochodu za život, ktorý sa uskutoční v Bratislave v nedeľu 20. septembra 2015.

Ilustračný obrázok k článku Národný pochod za život ponúka bohatý program
Zdroj: TASR

„Chceme priniesť do centra hlavného mesta posolstvo radosti zo života. Pripravili sme pre účastníkov bohatý a rôznorodý program – koncerty, divadlo, prednášky a diskusie s významnými osobnosťami, filmový festival, detský i duchovný program. Chceme ním osloviť široké spektrum divákov a poslucháčov,“ informoval hlavný koordinátor prípravy Národného pochodu za život Marek Michalčík.

Ako dodal, nebudú chýbať sv. omše s biskupmi, stretnutia s novinármi, napríklad Andrejom Bánom, Jozefom Majchrákom, s českým psychiatrom Maxom Kašparu, či inými osobnosťami.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS), bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský pripomenul, že terajší bratislavský Národný pochod za život nadväzuje na úspešný pochod za život v Košiciach v roku 2013, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 80.000 ľudí.

Menšie lokálne pochody za život sa už predtým konali v niektorých mestách a regiónoch SR. Pochody za život sú podľa neho odpoveďou na situáciu v spoločnosti. Ukazuje sa, že tieto pochody sú užitočné, podnecujú ľudí k úcte k životu, úcte k rodine a výchove detí v rodine.

Sprievodný program sa začne už v týchto dňoch

Sprievodný program bratislavského pochodu za život sa začína už v týchto dňoch. Pro-life organizácie pripravili na sobotu 19. septembra workshopy zamerané na pomoc tehotným matkám v núdzi, mnohodetným rodinám, na otázky liečby neplodnosti, či riešenia pre opustené deti.

Organizátori pochodu budú rozdávať ľuďom letáčik s návodom, ako sa dá pomôcť tehotnej žene v ťažkej situácii, ktorá uvažuje o umelom prerušení tehotenstva. Chcú prispieť k ochrane života aj finančnou podporou vo výške aspoň 10 percent z výťažku z verejnej zbierky.

Počas pochodu za život sa uskutoční aj zbierka trvanlivých potravín a školských pomôcok pre rodiny v núdzi, ale aj pre týrané deti, pre chorých a starých, pre ľudí bez domova a tiež pre rodiny utečencov, ktoré prebývajú v zariadeniach Slovenskej katolíckej charity.

V sobotu večer o 19.00 h sa uskutoční otváracia svätá omša v Katedrále sv. Martina v Bratislave.

Nedeľný pochod

V nedeľu 20. septembra predpoludním (10.30 h) sa bude konať v Katedrále sv. Martina sv. omša pre účastníkov pochodu z Bratislavskej arcidiecézy. Gréckokatolícki veriaci z Prešovskej archieparchie sú pozvaní o 11.00 h do jezuitského kostola Najsvätejšieho Spasiteľa na Františkánskom námestí 4, kde bude koncelebrovať sv. liturgiu prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak. Veriacich z Košickej archieparchie očakávajú v Kostole sv. Ladislava na Špitálskej.

Veriaci z Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie sa zídu v nedeľu o 10.30 h vo svojej Katedrále Povýšenia sv. Kríža na Ulici 29. augusta, kde sa stretnú s arcibiskupom Cyrilom Vasiľom, sekretárom Kongregácie pre východné cirkvi vo Vatikáne a s bratislavským eparchom Petrom Rusnákom.

V nedeľu o 12.30 h sa na Námestí SNP začne hudobný program – Pro life aréna hudby. Vystúpi okrem iných speváčka Mária Čírová a Peter Bažík, predstavia sa spevácke zbory, odznejú príhovory viacerých hostí, duchovných, zástupcov rodín a iných. Samotný pochod za život bude od 14.30 h a jeho trasa povedie z Námestia SNP, cez Kamenné námestie, ulice Gorkého, Jesenského, Mostovú, Rázusovo nábrežie, k Mostu SNP a cez Staromestskú ulicu, Hurbanovo námestie a Suché Mýto späť na Námestie SNP.

Priame prenosy z Národného pochodu za život v Bratislave bude vysielať aj katolícka televízia TV LUX.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM