Alexandra Húsková Správy

Máte dilemu, aký lístok si kúpiť? Môžete si pomôcť kalkulačkou

Aký lístok vám treba napríklad pri ceste z centra Bratislavy do Stupavy? Pokiaľ sa chystáte využiť integrovanú dopravu na území Bratislavského kraja, z kupovania vhodného časového lístka už nemusíte mať hlavu v smútku.

Ilustračný obrázok k článku Máte dilemu, aký lístok si kúpiť? Môžete si pomôcť kalkulačkou
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Cestujúci v integrovanej doprave v Bratislavskom kraji môžu použiť efektívnu kalkulačku na internetovej stránke www.idsbk.sk. „Kalkulačka vypočíta cenu cestovného a zobrazí tiež možné alternatívy druhov cestovných lístkov,“ informovala hovorkyňa BID, Eva Kukurová.

Cestujúci zadá do online formulára zastávky odkiaľ a kam cestuje. „Kalkulačka cestujúcemu po zadaní údajov vypočíta cenu cestovného pri najkratšej logickej trase a zobrazí tiež cenu sieťového lístka platného v celej sieti Integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji (IDS BK),“ uviedla Eva Kukurová. Kalkulačka vám teda vypočíta najlacnejší variant.

Napríklad pri zadaní cesty z centra Bratislavy do Stupavy ponúkne kalkulačka dve možnosti. Prvou je hodinový lístok v cene 1,50 eur platný pre štyri zóny a druhou dvojhodinový, celosieťový lístok v sume 3,60 eura. „Výsledky kalkulačky slúžia ako orientačná informácia pre cestujúcich,“ povedala pre Bratislava24.sk Eva Kukurová.

V pláne je podľa hovorkyne BID aj pridanie funkcie kalkulačky do pripravovanej mobilnej aplikácie integrovanej dopravy.

Kalkulačka zohľadní najkratšiu a najlacnejšiu trasu, pričom cenu lístka udáva počet prejdených zón. Výpočet ceny lístka cez kalkulačku má za úlohu ušetriť cestujúcemu peniaze, neukáže mu však počet prestupov, či konkrétne spoje, ktorými sa do cieľa dostane.

„Výpočet formou kalkulačky je "základným kameňom“ pre plánové zriadenie takzvaného vyhľadávača spojení, ktorý bude brať do úvahy aj počet prestupov a cestujúcemu ponúkne aj konkrétne spoje,„ informovala Eva Kukurová. "Vyhľadávač spojení“ je momentálne v štádiu prípravy.

Lístky na integrovanú dopravu sa dajú zakúpiť prostredníctvom internetovej predajne Dopravného podniku Bratislava, na vyhradených predajných miestach, v 13-tich multifunkčných automatoch ale aj na zastávkových automatoch, ktorých je 370. Ich rozmiestnenie nájdete TU.

Cestujúci môžu využiť jednotný cestovný lístok, ktorý platí bez ohľadu na dopravcu a použitý dopravný prostriedok.

V novo zriadenom integrovanom dopravnom systéme je zavedená zónovo-časová tarifa. Cena cestovného sa odvíja od počtu precestovaných zón a od časovej dĺžky cesty. Do výpočtu sa započítavajú všetky zóny od nástupnej do cieľovej zastávky a to aj tie, cez ktoré cestujúci v spoji prechádza, bez ohľadu na to, či v nich spoj zastavuje.

Každá zóna sa však zohľadňuje len raz, aj keď cez ňu spoj prechádza pri jednej ceste viackrát. Počas cesty môže cestujúci ľubovoľne prestupovať na iné spoje – jeho cesta ale nesmie trvať dlhšie, ako je časová platnosť lístka.

Prečítajte si aj: Praktická kalkulačka: Za koľko by ste mohli predať svoj byt?

Zdroj:Tasr/Dnes24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM