Michaela Katonová Kultúra

Historické zábery: Veľký požiar v Podhradí zrejme spôsobila masť z výpeku

Požiar v uličkách pod Hradom v roku 1913 začal postupne a vplyvom vetra sa razom rozšíril. Hasiči robili, čo mohli, no trvalo jedenásť dní, kým prešporské plamene definitívne utíchli.

Ilustračný obrázok k článku Historické zábery: Veľký požiar v Podhradí zrejme spôsobila masť z výpeku
Zdroj: Dnes24.sk

Ničivý požiar, s ktorým Prešporok bojoval v 20.storočí sprevádzali nešťastné zhody náhod. Ani po viac ako sto rokoch, sa nevie presný dôvod nešťastia. Legendy a domnienky ale hovoria o tom, že za všetko mohla jedna žena.

Po bitke pri Moháči v roku 1526 sa prešporskí židia rozhodli ukryť pred blížiacimi Turkami do Hainburgu. Tento počin tak rozhneval vtedajšiu vrchnosť, že im zakázali vrátiť sa späť. Situácia sa zmenila v roku 1599, keď im prešporský župan, gróf Mikuláš Pálffy povolil usadiť sa na svojich pôvodných pozemkoch.

V tom období bolo Suburbium, inak známe ako Podhradie, svojbytnou administratívnou jednotkou. Pôvodný zákaz naň neplatil. Postupne sa osídlenie rozrastalo, pribúdali nové ulice. Domy postavené jeden vedľa druhého boli navzájom pospájané drevenými chodbami. To sa im stalo osudným 17. mája 1913.

Sobotňajšie popoludnie po šábesovom obede prerušilo hlásenie, že v okolí Dómu sv. Martina horí. Kým hasiči dorazili na miesto, plamene sa rozšírili na Mikulášsku, Židovskú, Beblavého aj Zámockú ulicu. V ten deň podľa historických záznamov fúkal teplý vietor, vďaka ktorému začala horieť aj Kapucínska, Kozia, Panenská i Zochova.

Hasili posily z Viedne, pomôcť prišli aj z Pezinku, Hainburgu, Svätého Jura či Stupavy. Definitívne požiar zlikvidovali až 28. mája. Veliteľ mestských hasičov Sendlein bol vraj tak unavený po niekoľkodňovej službe, že si sám nedokázal vyzuť topánky a museli mu ich rozrezať.

Po príčine požiaru sa pátralo, no neúspešne. Hovorilo sa, že vznikol pri príprave svadobnej hostiny Magdalény Weissleichnerovej. Údajne vzbĺkla masť z výpeku, ktorú sa snažili spacifikovať vodou. Domnienku sa však nepodarilo dokázať.

Prečítajte si tiež: Historické zábery: Kúpele na Železnej studničke a palmy v Sade Janka Kráľa

Zdroj foto: Stará Bratislava na fotografiách a obrazoch

Požiar v Podhradí
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM