Alexandra Húsková Kultúra

Festival Biela noc nadchol tisíce ľudí. Pozrite si video s výberom tých najlepších okamihov

Poďte si spolu s tvorcami, umelcami a neskutočnými zábermi zaspomínať na highlighty festivalu súčasného umenia Biela noc 2015. Tento rok sa konala prvýkrát vo viacerých mestách na Slovensku: Košice, Bratislava a čiastočne Senec, Malacky a Stupava.

Ilustračný obrázok k článku Festival Biela noc nadchol tisíce ľudí. Pozrite si video s výberom tých najlepších okamihov
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavská premiéra multižánrového festivalu Biela noc dopadla aj napriek sychravému a daždivému počasiu viac ako dobre.

Najväčší a najnavštevovanejší festival súčasného umenia v Európe, Biela noc, zavítal 10. októbra po prvý raz aj do hlavného mesta. V uliciach nočnej Bratislavy organizátori vystavili desiatky unikátnych umeleckých diel.

Prečítajte si aj: Biela noc rozžiari Medickú záhradu aj Ondrejský cintorín. Na svoje si prídu všetky vekové kategórie

Celá akcia s päťdesiatimi svetelnými umeleckými dielami trvala do 2. hodiny ráno. Na projekt bolo použitých 49 kilometrov laserových lúčov, 150-tisíc pixelov, 250 blikajúcich neónov či 5-tisíc svietiacich lyžičiek – na tomto všetkom spolupracovalo vyše stopäťdesiat umelcov.

Medzinárodný festival Biela noc vznikol v Paríži v roku 2002. Minulý rok mal v rodnom meste návštevnosť tri milióny ľudí. Rozšíril sa aj do miest ako New York, Los Angeles, Chicago, Miami, Toronto, Rím, Tel Aviv, Madrid, Brusel, Amsterdam, Brighton, Turín či Petrohrad.

Na Slovensko – najprv do Košíc (3.10.2015), ho priniesla Zuzana Pacáková, ktorú festival očaril počas štúdia na parížskej Sorbonne.

Prečítajte si aj: OBRAZOM: Vianočná električka už jazdí ulicami Bratislavy. Takto vyzerala jej prvá tohtoročná jazda

BIELA NOC v Bratislave
15
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Dokument o Bielej noci
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM