Alexandra Húsková Kultúra

Biela noc rozžiari Medickú záhradu aj Ondrejský cintorín. Na svoje si prídu všetky vekové kategórie

Najväčší a najnavštevovanejší festival súčasného umenia v Európe Biela noc prichádza po prvý raz do Bratislavy. Počas sobotnej noci 10. októbra predstaví 50 unikátnych umeleckých diel.

Ilustračný obrázok k článku Biela noc rozžiari Medickú záhradu aj Ondrejský cintorín. Na svoje si prídu všetky vekové kategórie
Zdroj: TASR

Ulice hlavného mesta rozžiari vyše 150 umelcov, 49 km laserových lúčov, 150.000 pixelov, 250 blikajúcich neónov či 5000 svietiacich lyžičiek.

„Je to event, ktorý popularizuje súčasné umenie pre masu, práve preto je podujatie bezplatné a odohráva sa vo verejnom priestore, ako aj v atypických priestoroch mesta,“ uviedla na stretnutí s médiami umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková, ktorú Biela noc očarila počas štúdia na parížskej Sorbonne.

Jej nápad priniesť festival na Slovensko prijali v Košiciach, kde má Biela noc za sebou 6. ročník, na ktorom sa zúčastnilo vyše 60.000 ľudí.

V Bratislave si počas festivalu prídu na svoje deti, rodičia, znalci umenia aj náhodní návštevníci mesta. Od 19.00 do 2.00 hodiny ráno budú môcť obdivovať diela súčasných svetových i domácich umelcov, ktorí pripravili inštalácie na mieru historickému centru i jeho menej známym zákutiam.

Prevažne svetelné objekty oživia nábrežie, podzemie Divadla P. O. Hviezdoslava, Starú tržnicu, SNG a iné galérie. Nebude chýbať najvyššia rozhľadňa na 23. poschodí budovy VÚB na Mlynských nivách, zo strechy ktorej sa do neba bude vinúť Mliečna dráha od Braňa Bernára.

Fasáda Bratislavského hradu po zotmení ožije príbehmi ľudových rozprávok umelca Gábora Pribéka a Erdődyho palác bude v réžii rakúskeho umelca Klausa Obermaiera tancovať s ľuďmi. K lákadlám festivalu patria i Narušitelia – päťmetrové svietiace zajace austrálskej umelkyne Amandy Parer na Hlavnom námestí, ktorá festival otvorí o 18.30 h, alebo plávajúci domček Walden Raft na hladine Štrkoveckého jazera od Elise Morin a Florenta Albineta.

Trasa Bielej noci povedie od Šancovej ulice cez historické jadro mesta až po námestie pri obchodnom centre Eurovea a Štrkovecké jazero.

„Je vhodné vyskladať si vlastnú trasu, pretože je takmer nemožné stihnúť všetko v jeden večer. Je to skôr o tom, aby sa ľudia rozpŕchli mestom a hľadali si diela, ktoré ich zaujímajú,“ povedala Zuzana Pacáková s tým, že pre návštevníkov sú pripravené tri tematické trasy – pre rodiny s deťmi, pre náročnejšieho diváka a odbornú verejnosť a hravá kreatívna trasa Play! K dispozícii budú vytlačené mapky s popismi jednotlivých zastávok, ktoré sa už teraz dajú stiahnuť na www.bielanoc.sk.

Ako uviedol Valerián Potičný z Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý sa rozhodol spoluorganizovať festival nielen z dôvodu sprístupnenie umenia, ale aj rozvoja turizmu, do Bielej noci sa zapoja študenti z deviatich bratislavských škôl. Tí budú kultúrnymi mediátormi projektu, priamo na stanoviskách budú podávať návštevníkom informácie k dielam.

V rámci festivalu pozýva Bratislavčanov do Starého Mesta, „aby ho zažili trochu inak“, aj jeho starosta Radoslav Števčík, ktorý zvlášť upozornil na priestorovú inštaláciu Vincenta Leroya v Medickej záhrade.

„Nemožno ju zažiť v noci, keďže je zatvorená pre verejnosť po desiatej hodine, tentoraz bude výnimočné otvorená do 2.00 hodiny.“

Zaujímavou umeleckou zastávkou bude určite aj budova Slovenského rozhlasu, obrátenú pyramídu rozpohybuje 200 neónov – na mieru ušitá zvukovo-svetelná architektúra belgickej dvojice ATK! Ondrejský cintorín zasa oživí Andromeda – vesmírna inštalácia 5000 svetielok, ktorú pripravil slovenský umelec Peter Vrábeľ.

Medzinárodný festival Biela noc vznikol v Paríži v roku 2002. Minulý rok mal v rodnom meste návštevnosť tri milióny ľudí. Rozšíril sa aj do miest ako New York, Los Angeles, Chicago, Miami, Toronto, Rím, Tel Aviv, Madrid, Brusel, Amsterdam, Brighton, Turín či Petrohrad.

Prečítajte si aj: Dvesto neónov na budove rozhlasu, metrová tráva v Medickej záhrade – a omnoho viac nám prinesie BIELA NOC

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM