Tlačové správy

Na festivale fotografie neďaleko Viedne zažijete fotografie v parku, podchodoch, na námestiach i budovách

Najväčší putovný európsky festival fotografie sa od minulého roka organizuje aj v Badene pri Viedni. Od 1. júna do 30. septembra 2019 vám najvýznamnejší fotografi pod heslom „ÓDA NA ZEM“ predstavia fascinujúci svet obrazov v obrovskej open air galérii s voľným vstupom.

Ilustračný obrázok k článku Na festivale fotografie neďaleko Viedne zažijete fotografie v parku, podchodoch, na námestiach i budovách
Foto: William Albert Allard / Zdroj: Festival La Gacilly-Baden Phot

Príroda, krása, fotografie

Fotograf Jacques Rocher už v roku 2004 vo svojom rodisku La Gacilly v Bretónsku zorganizoval festival, ktorý sa výlučne venuje téme človeka a životného prostredia. Festival vznikol z hlbokého presvedčenia, že je priam našou povinnosťou zaoberať sa budúcnosťou Zeme a hľadať humanistické a trvalo udržateľné riešenia spolužitia a zaobchádzania s prírodou. Festival je dôležitý pre spoločnosť a vďaka spojeniu umeleckej fotografie a fotožurnalistiky sa stal udalosťou medzinárodného významu.

Mesto ako javisko

Od 1. júna do 30. septembra sa vďaka estetickému čaru obrazových príbehov od najlepších fotografov sveta premení Baden už po druhýkrát na jedno veľké umelecké dielo s mottom „ÓDA NA ZEM“. Festival sa bude prezentovať na plátnach s veľkosťou až 280 m², od návštevníckeho centra na námestí Brusattiplatz v dvoch líniách s celkovou dĺžkou sedem kilometrov v starom meste a v parkoch „Doblhoffpark“ a „Gutenbrunner Park“ – a navyše, všade je vstup voľný.

Svet vo veľkom a v detaile

Súčasná fotografia popisuje stav Zeme, jej jedinečnú krásu, ako aj nebezpečenstvá, ktoré ohrozujú modrú planétu a ľudstvo. Fotografické postrehy sú vskutku pestré – od miliónnásobného zväčšenia života spod mikroskopu od Spikea Walkersa až po impresie Zeme Thomasa Pesqueta – astronauta, ktorý 196 dní pobudol na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). „V kozmickej lodi som mohol pozorovať Zem z toho najlepšieho miesta,“ poznamenáva nadšene Thomas Pesquet. „Jej krásu so všetkými pokladmi, ale aj jej zraniteľnosť.“ Ďalších 26 fotografov, jeden kolektív fotografov a 16 vybraných škôl v Bretónsku a Dolnom Rakúsku vizualizujú medzi obežnou dráhou a mikrokozmom našu existenciu. Spoločne tak žiadajú o mier, toleranciu a spolužitie, podložené humanistickým zmýšľaním.

Svoje diela predstavia aj Philippe Bourseiller, Jean Gaumy, Olaf Otto Becker, Matthieu Ricard, William Albert Allard, Shana a Robert Parke Harrisonovci, Karen Knorr, Jan C. Schlegel, Michael Nichols, Emil Gataullin, Claudia Andujarová, Miguel Dewever-Plana, Brent Stirton, Fausto Podavini, Emanuele Scorcelletti, Frédéric Delangle, Phil Hatcher-Moore, Édouard Elias, Catalina Martin-Chicová, Stéphane Couturier, Patrick Tourneboeuf, Chris Jordan, Matjaz Krivic, Laetitia Vanconová, Andréa Mantovaniová a Joséphine Bruederová.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Festival La Gacilly-Baden Photo
5
Galéria
Foto: William Albert Allard / Zdroj: Festival La Gacilly-Baden Phot
Zdroj: Festival La Gacilly-Baden Phot
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM