Tomáš Stupavský Správy

10 rád ako prežiť tropické horúčavy

Počas najbližších dní nám bude poriadne horúco. Teploty sa môžu vyšplhať až na tropických 37 stupňov. Samospráva preto pripravila 10 pravidiel ako prežiť toto extrémne horúce počasie.

Ilustračný obrázok k článku 10 rád ako prežiť tropické horúčavy
Zdroj: TASR

1. Pitný režim

Určite najdôležitejšie je dodržiavať pitný režim. Ak sa teploty šplhajú nad 30 stupňov, tak by mal dospelý človek denne vypiť viac ako 2 litre vody. Odporúča sa piť nesladené a nesýtené nápoje, najlepšie čistú vodu a vyhýbať sa alkoholu.

2. Stravovanie

V horúčavách je dobré sa neprejedať. Strava by mala byť ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou. Vyhýbajte sa mastným a presoleným jedlám. Zložením má byť vyvážená a pestrá – dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky a jednoduché sacharidy.

3. Vhodné oblečenie

Magistrát odporúča obliekať sa do svetlých farieb, voľných strihov a zo vzdušného prírodného materiálu. Nie sú vhodné syntetické materiály, ktoré neumožňujú odparovanie potu a tmavé farby, ktoré kumulujú teplotu a znásobujú pocit tepla. Netreba však zabúdať ani na chránenie hlavy pred úpalom. Preto je dobré nosiť klobúky alebo šiltovky. Vhodnou pomôckou sú aj slnečné okuliare, ktoré ochránia váš zrak pred prudkým slnkom.

4. Pobyt na slnku

Najsilnejšie slnko je od 11.00 hod. do 15.00 hod. Ak sa však vyberiete niekam k vode, snažte sa zdržiavať v tieni. Pri pobyte na priamom slnku je dobré používať opaľovacie krémy s vysokým ochranným faktorom pred UV žiarením.

5. Pobyt na pracovisku

V horúcich dňoch sa určite ani vám nechce sedieť v práci. Ale ani tam nezabúdajte dbať na pitný režim. Ďalej by sa mal upravovať režim práce a odpočinku dohodou medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov, najmä pri prácach s nadmernou fyzickou záťažou a pri prácach na vonkajších pracoviskách. Zvýšenie pohybu vzduchu ventilátormi a podľa možnosti využívať klimatizáciu na pracovisku.

6. Pobyt v domácnosti

Určite hneď zrána vetrajte celý byt. Zatemnite okná roletami a žalúziami, aby ste zabránili prenikaniu slnečných lúčov a prehrievaniu ovzdušia v byte.

7. Pohyb v uliciach mesta

Okrem spomínaných informácií v ostatných bodoch, nezabúdajte v rozpálených uliciach na fľašu čistej vody. Nezaťažujte sa objemnými, či ťažkými taškami, pomôcť môže slnečník, vejárik, či ručný ventilátor.

8. Pobyt v aute

Mnoho ľudí každodenne cestuje autom, avšak nie každé vozidlo má klimatizáciu. Preto si radšej vopred premyslite, či je nevyhnutné niekam vycestovať. Ak však máte v aute klimatizáciu, používajte ju s rozumom. Teplotný rozdiel nad 7 stupňov môže spôsobiť problémy z teplotného šoku.

9. Obmedzenie aktivít

Ak je to možné, tak v čase horúčav nevykonávajte namáhavé telesné aktivity. Na pozore sa musia mať hlavne deti, starší a chorí ľudia.

10. Domáci miláčikovia

Nezabúdajte ani na svojich miláčikov. Prísun čerstvej vody počas celého dňa musí byť nevyhnutnosťou, rovnako ako ľahká strava. Nenechávajte ich uzavretých v autách. Pri prechádzkach, pozor na labky. Rozpálený povrch ciest a chodníkov im môže spôsobiť popáleniny.

Prečítajte si tiež: Bratislavu varujú pred vysokými horúčavami. Teploty vystúpia až takto vysoko

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM