Alexandra Húsková Rôzne

ZOO má nový prírastok - samičku orangutana s mláďaťom

Zvieracia rodina bratislavskej ZOO sa rozrástla o dvoch nových členov - samičku orangutana sumatrianskeho s mláďaťom. Samička Mengala sa zatiaľ s orangutanom Filipom nestretla, každý z nich je ubytovaný zvlášť a zvykať si na seba budú postupne.

Ilustračný obrázok k článku ZOO má nový prírastok - samičku orangutana s mláďaťom
Zdroj: Dnes24.sk

V Bratislavskej ZOO sme doteraz mohli vidieť dvoch orangutanov, bratov Filipa a Pagyho. Pagy odišiel pred mesiacom naspäť do ZOO Praha a Filipovi prišla spoločnosť v podobe samice Mengaly aj s mláďaťom. Kým sa však naozaj stretnú, ešte to nejaký ten čas potrvá.

Devätnásťročná Mengala prišla zo ZOO Lipsko spolu s jej takmer 5 ročným synom Vilmosom. Transport prebiehal bez problémov. „Spolu s nimi prišiel aj ich chovateľ zo ZOO Lipsko, aby im pomohol zvyknúť si na nové prostredie,“ uviedla Katarína Moravcová z marketingového oddelenia ZOO Bratislava.

Pri presunoch bývajú zvieratá vystrašené, preto s nimi prichádza aj človek, ktorého poznajú a zoológovia a chovatelia z našej ZOO sa s novými zvieratami postupne zoznamujú. Samička s mláďaťom si teraz zvykajú na nové prostredie bratislavského pavilónu primátov. „Začali už prijímať potravu,“ povedala pre Bratislava24.sk Katarína Moravcová.

Orangutan Filip a samica s mláďaťom sa zatiaľ nestretli. Filip je cez deň vo vonkajšej expozícii a v noci v pavilóne primátov. Samica s mláďaťom je v pavilóne primátov v takzvanej „spálni“. Postupne sa budú môcť vidieť cez sklo a zoznamovať cez mreže. Navzájom sa však cítia. „Tento zvykací proces môže trvať aj mesiac,“ priblížila Moravcová.

„Aby tento proces prebiehal čo najpokojnejšie, rozhodli sme sa vnútornú časť pavilónu primátov dočasne uzavrieť,“ informovala ZOO Bratislava na svojom profile na sociálnej sieti.

Šimpanzy učenlivé a samca orangutana sumatrianskeho Filipa môžete vidieť vo vonkajších výbehoch tohto pavilónu.

O tom, ako si Mengala s Vilmosom zvykajú na nové prostredie bude ZOO Bratislava priebežne informovať.

Prečítajte si aj: Unikátne archívne zábery: Ako sa začala písať história ZOO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM