Adriana Banasova Samospráva

Zámocký park v Malackách je symbolom histórie mesta. Prejsť by mal ďalšou rekonštrukciou

Zelená oáza s rozlohou 30 hektárov priamo v meste - to je Zámocký park v Malackách. Je miestom prechádzok, ale aj kultúrnych a školských podujatí i športových akcií.

Ilustračný obrázok k článku Zámocký park v Malackách je symbolom histórie mesta. Prejsť by mal ďalšou rekonštrukciou
Zdroj: Dnes24.sk

Historické pamäti

História parku, ako priestoru s kompozičným riešením spoločenstiev drevín a trávnatých porastov, sa datuje do začiatku 19. storočia. Vtedy bol Pálfiovský kaštieľ, ktorý sa na jeho území nachádza, prestavaný do klasistickej podoby a barokovú záhradu nahradil park.

Spomínajú ho aj historické pramene na konci 19. storočia, ktoré uvádzajú, že kaštieľ so svojou „anglickou záhradou“ patrí medzi najkrajšie v kraji.

Park bol plne udržiavaný zhruba do rokov 1918–1920, kedy park a kaštieľ po Mikulášovi Pálfim prevzal františkánsky rád a zriadil tu internát a gymnázium. Po roku 1920 sa parku už venovala menšia pozornosť a po roku 1948 došlo k jeho postupnému úpadku, k čomu prispela neskoršia výstavba budov a komunikácií na území parku.

Negatívne sa pod jeho stav podpísala aj víchrica v roku 2008 a orkán v roku 2009, ktoré spôsobili značné škody.

Revitalizácia

Mesto dalo v roku 2012 vypracovať plán revitalizácie. Dokument s názvom Zámocký park v Malackách – štúdia obnovy definuje štyri etapy postupnej revitalizácie tohto areálu.

„V rámci aktuálnej prvej etapy sa uskutočnili nevyhnutné výruby, vyčistili sa trávnaté plochy, odstránili pne a nerovnosti terénu a pravidelne sa robia sezónne orezy stromov,“ uviedla poverená hovorkyňa mesta Ľubica Pilzová. Ako dodala, intenzita prác závisí od finančných možností mesta.

V súčasnosti sa medzi drevinami parku nachádzajú duby, buky, smreky, smrekovce i gaštany. Jeho súčasťou je aj zrekonštruovaná fontána a kamenná jaskyňa Panny Márie, ktorú dali postaviť františkáni. V areáli sa nachádza futbalové, hádzanárske a volejbalové ihrisko a tenisové kurty.

Mesto plánuje v budúcnosti tieto ihriská revitalizovať a navyše k nim pridať aj multifunkčné ihrisko. „Na jeho zriadenie sme požiadali aj o dotáciu z programu Úradu vlády SR Podpora rozvoja športu,“ informovala malacká hovorkyňa.

Okrem toho má mesto pripravené projekty na rekonštrukciu osvetlenia a závlahových systémov. „Tieto i ďalšie investície v podobe obnovy mobiliáru či doplnenia ďalších oddychových prvkov, samozrejme, závisia od finančných možností mesta,“ skonštatovala Pilzová.

Zelených plôch majú Malacky viac

Dodala, že okrem dominantnej zelenej plochy, ktorou je Zámocký park, sa mesto pýši aj Břeclavským parčíkom. Túto zelenú plochu pri Břeclavskej ulici a Ulici 1. mája mesto Malacky zrevitalizovalo v minulom roku aj vďaka financiám z Operačného programu Bratislavský kraj a Európskeho fondu sociálneho rozvoja.

„Stalo sa z neho estetické a bezpečné miesto, určené na relax a rekreačný šport, nachádzajú sa na ňom ihrisko, cvičiace prvky pre deti i dospelých, prvky mestského mobiliáru a drobnej architektúry,“ pripomenula Pilzová.

Starostlivosť o zeleň v meste smeruje v Malackách podľa jej slov aj na sídlisko Juh, kde sa momentálne revitalizujú trávniky, ale aj detské ihriská.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM