Tlačové správy

Výnimočný medzinárodný úspech bilingvalistky Andrey Soskovej

Študenti bilingválnej sekcie Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku v Poprade už tradične dokazujú, že patria špičky nielen v rámci Slovenska, ale aj na medzinárodnom poli. Najnovším skvelým príkladom je žiačka piateho ročníka Andrea Sosková.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočný medzinárodný úspech bilingvalistky Andrey Soskovej
9
Galéria

Tá sa v Budapešti nedávno zúčastnila na 13. ročníku medzinárodného finále súťaže Jugend debattiert international (JDI), do ktorej sa „bilinky“ zapojili tretíkrát.

Je to jediná súťaž v nemčine, ktorá prebieha v 12 krajinách strednej a východnej Európy a na ktorej sa od roku 2005 zúčastnilo viac ako 25 000 žiakov. Ide o zápolenie v debatovaní, ktoré využíva argumentáciu ako prostriedok demokratického riešenia konfliktov. Vyžaduje si hlbšiu znalosť tém z rôznych oblastí a ich odborné naštudovanie. Súťažiaci sa musia v presne stanovenom čase vyjadrovať obsahovo vecne a formálne precízne.

Andrejka Sosková dokonale splnila všetky náročné hodnotiace kritériá a vo finále sa umiestnila na 3. mieste.

Treba dodať, že úspešnej bilingvalistke sa zatiaľ ako jedinej spomedzi všetkých doterajších slovenských účastníkov súťaže podarilo svojimi vedomosťami a schopnosťami dostať Slovensko vôbec po prvý raz až do finále a dokonca v ňom získať aj medailovú pozíciu.

Ako si na svoje úspešné pôsobenie v Budapešti Andrejka spomína?

Všetci účastníci sme ešte pred začiatkom súťaže absolvovali celodenný tréning, ktorý nám pripomenul základné pravidlá a zásady správneho debatovania. V kvalifikačnom kole musel každý z nás v jeden deň debatovať na dve rozdielne témy.

Kvalifikáciu som zvládla a postúpila som do semifinálovej debaty. Tá prebiehala vo veľkej sále Andrássyho univerzity v Budapešti. Hoci som si spočiatku myslela, že semifinálovým kolom sa moja cesta v tejto súťaží pravdepodobne skončí, bola som vyhlásená za jednu zo štyroch postupujúcich do finálového kola.

Musel to byť skvelý pocit. Prišla aj tréma?

Postup medzi štyroch finalistov bol pre mňa obrovský úspech. Finále si vyžadovalo dôkladnú prípravu, na ktorú počas celodenného programu takmer vôbec nebol čas. Ráno bola na nás finalistoch istotne viditeľná únava i nervozita, pretože sme sa všetci štyria do neskorej noci venovali príprave na finálovú tému.

Dejiskom finálovej debaty bolo Maďarské národné múzeum. Pri vstupe do tejto nádhernej historickej budovy sme aspoň na chvíľu zabudli na stres z debatovania pred kamerami i pred veľkým počtom ľudí. Samotnej debate predchádzali príhovory viacerých významných hostí – nemeckého veľvyslanca v Maďarsku alebo viceprezidentky nemeckého Bundestagu.

A potom ste už začali debatovať?
Áno, za potlesku divákov sme sa postavili za rečnícke pulty. Pri pohľade na to množstvo ľudí a kamery sa mi nakrátko rozbúchalo srdce, no po zazvonení zvončeka, ktorý našu debatu odštartoval, zo mňa všetka nervozita opadla.

Ani som sa nenazdala a necelá polhodina sa skončila. Ostávalo nám už len čakať na zhodnotenie našej debaty a vyhlásenie výsledkov. O hodinu neskôr som v ruke držala diplom s číslicou tri.

Nasledovali gratulácie od ostatných súťažiacich, učiteľov a organizátorov, s ktorými som sa zoznámila počas týždňa, ale aj od neznámych ľudí, ktorí boli finálovou debatou nadšení.

Na záver JDI v Budapešti sa konala záverečná „párty“, ktorá bola príjemnou bodkou za celým týždňom. Týždňom nielen plným debatovania, ale aj zábavy, spoznávania nových ľudí a nezabudnuteľných zážitkov.

Andrea Sosková na 3. mieste v medzinárodnej súťaži
9
Galéria

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Spojená škola, Ul. D. Tatarku
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM