Tlačové správy

Tradičné a tento rok predsa iné. Dúbravské hody majú opäť čo ponúknuť

Tradične sa konajú okolo sviatku Kozmu a Damiána a každoročne sú očakávané a navštevované. Dúbravské hody. Podľa sviatku svätých, patrónov kostola sv. Kozmu a Damiána, prebiehajú každoročne cez víkend po 20. septembri. Tento rok to nebude inak a Dúbravka na hody pozýva víkend 25. – 27. septembra.

Ilustračný obrázok k článku Tradičné a tento rok predsa iné. Dúbravské hody majú opäť čo ponúknuť
Zdroj: Dnes24.sk

Iná však bude dramaturgia podujatia. Mestská časť Bratislava Dúbravka oslovila partnerov, aby mohli spoločne Dúbravčanom ponúknuť atraktívne podujatie naozaj pre všetkých. Program trvá od piatku do nedele.

„V programe sme mysleli na deti, seniorov, ale aj mladých,“ hovorí starosta Dúbravky Martin Zaťovič. Všetkých pozýva na spoločné stretnutie aj živé koncerty pred Domom kultúry Dúbravka. Prvýkrát si na dúbravských hodoch zahrá napríklad známa skupina Hex, medzi koncertujúcimi bude aj kapela Kochanski či Magda Vyletelová a skupina P.S.

Priestor pred domom kultúry je len jedným z dejiska hodov. Druhé bude už klasický v starej časti Dúbravky na Žatevnej ulici, kde bude okrem spevu a tanca aj Koučing, divadelné predstavenie s Petrom Batthyánym a Romanom Fratričom. Okrem noviniek sa chce Dúbravka pridržiavať aj tradícií. Nevynechá sa preto v sobotu súťaž vo varení guláša a už obľúbený dúbravský sprievod spolu s veľkým strapcom hrozna

K hudobným, tanečným a divadelným vystúpeniam plánuje Dúbravka aj viaceré sprievodné podujatia – hodový šachový aj tenisový turnaj, hasičskú hodovú súťaž, rezbárske sympózium v Centre rodiny či prehliadku vnútra kotolne. Hodami tak bude žiť naozaj celá mestská časť. Občerstviť sa bude dať v desiatkach stánkov pred domom kultúry, na Žatevnej a aj v uličkách starej Dúbravky.

Nielen program, aj občerstvenie na hodoch plánuje novinku, súčasťou podujatia bude prvýkrát aj Farm Fest, na ktorom sa budú dať kúpiť alebo ochutnať lokálne produkty od farmárov a výrobcov z bratislavského regiónu. Stánky farmárov zaberú plochu parkoviska na Trhovej ulici.

Hody majú v Dúbravke tradíciu spojenú s vinohradníctvom a dobrým jedlom. Novodobú históriu začali písať po revolúcii v roku 1989. Dúbravskými hodmi si každoročne mestská časť pripomína posvätenie dúbravského farského chrámu, čiže Kostola sv. Kozmu a Damiána. Títo dvaja arabskí lekári – kresťania – skonali mučeníckou smrťou v Cyrrhu, kde na ich počesť vybudovali slávnu baziliku. Odtiaľ sa ich kult šíril do celého sveta. Sú patrónmi všetkých lekárov i dúbravského „horného“ kostola.

PLAGÁT nájdete po kliku na obrázok.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Tradičné a tento rok predsa iné. Dúbravské hody majú opäť čo ponúknuť
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM