Alexandra Húsková Rôzne

Stupavčania môžu zahlasovať v ankete Strom roka 2015

Kandidátom ankety o Strom roka 2015, ktorú organizuje nadácia Ekopolis je aj Platan, ktorý je v kaštieľskom parku. Má úctyhodných 250 rokov, jeho obvod meria šesť metrov a vysoký je 35 metrov. Ako môžete zahlasovať za váš strom?

Ilustračný obrázok k článku Stupavčania môžu zahlasovať v ankete Strom roka 2015
Zdroj: Dnes24.sk

Platan západný (Platanus occidentalis) nájdete na brehu jazera v parku pri kaštieli.

Park pri kaštieli v Stupave prešiel mnohými premenami súvisiacimi s historickým vývojom. Na mieste pôvodného vodného hradu dal gróf Mikuláš Pálfy vybudovať renesančný kaštieľ.

K najvzácnejším a vzrastom najpozoruhodnejším drevinám v parku patrí platan rastúci na brehu jazera, v ktorom sa zrkadlí jeho obraz spoločne s obrazom kaštieľa.

Hlasovať môžete od 9.júla do 30.septembra prostredníctvom stránky Ekopolis, sms-kou, alebo cez Facebook lajknutím fotky stromu – TU.

Strom, o ktorého víťazstve rozhodnú hlasovaním účastníci ankety, získa titul Strom roka 2015 a bude reprezentovať Slovensko na medzinárodnej súťaži Európsky strom roka.

Víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 200 eur.

Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 200 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia.

Traja nominujúci a traja hlasujúci budú odmenení knižnými poukážkami od kníhkupectva Artforum.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM