Alexandra Húsková Rôzne

Na Záhorí sa začína stretnutie military Sahara 2015

Najvýznamnejšia military udalosť roka na piesku SAHARA 2015 začína už dnes vo Vojenskom technickom a skúšobnom ústave Záhorie. SAHARA je stretnutie majiteľov vojenských historických vozidiel a klubov vojenskej histórie na Slovensku, ktoré sa každoročne organizuje v areáli na Záhorí.

Ilustračný obrázok k článku Na Záhorí sa začína stretnutie military Sahara 2015
Zdroj: Dnes24.sk

Ten pripomína svojím charakterom saharskú púšť.

SAHARA sa koná vždy koncom augusta, pretože si v týchto dňoch pripomíname výročie a tradície jedného z najväčších európskych protinacistických odbojových vystúpení – Slovenské národné povstanie. Práve z tohto historického míľnika slovenskej minulosti často čerpajú organizátori SAHARY motívy a filozofiu svojej činnosti.

Dnešná registrácia účastníkov potrvá do 10. hodiny, od 10.30 h sa budú vozidlá zoraďovať na súťažné jazdy. Popoludní sú na programe aj ukážky bojov z druhej svetovej vojny.

V sobotu (29.8.) čaká na návštevníkov okrem iného prehliadka dobových vojenských táborov a statické ukážky techniky, rekonštrukcia bojov na južnej Morave z roku 1945, defilé techniky či prezentácia činnosti Hasičského a záchranného zboru.

Podujatie SAHARA je akcia prioritne zameraná na vojenskú históriu a vojenskú techniku z minulého storočia. Vo svojich začiatkoch bola stretnutím umožňujúcim veteránskej obci prezentáciu a súťažné jazdy automobilových civilných a vojenských veteránov. Aj v súčasnosti je možná účasť vozidiel, ktoré pretekajú v náročnom piesčitom teréne.

V rámci súťažných jázd si môžu súťažiaci v extrémnych podmienkach svoju techniku vyskúšať a súťažiť medzi sebou vo viacerých kategóriách. Každá súťaž je vyhodnotená a na úspešných čakajú hodnotné ceny.

SAHARA je verejne prístupným podujatím určeným pre širokú verejnosť ako voľnočasová udalosť zameraná na ochranu a rozvoj historického a kultúrneho dedičstva so zameraním na vojenské dejiny.

Okrem laickej verejnosti sa stretnutia zúčastňujú aj nadšenci vojenskej techniky a vojenstva vôbec a priaznivci vojensko-historickej tematiky.

Od iných, podobných podujatí sa SAHARA odlišuje hlavne tým, že jej snahou je popularizovať vojenské dejiny Slovenska a šíriť osvetu o dejinách vojen a ozbrojených konfliktov, vývoji armády, zbraní a vojenskej techniky.

Prečítajte si aj: Zaujímajú vás zbrane, technika, či vozidlá z obdobia 2.svetovej vojny? Príďte na Slovenské piesky 2015

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM