Kultúra

Koncom januára sa Budmerický kaštieľ sprístupnil verejnosti

Zrenovovaný kaštieľ v Budmericiach sa koncom januára sprístupnil pre verejnosť. Pre návštevníkov bude otvorený každý víkend. S približovaním sa letnej turistickej sezóny sa budú predlžovať otváracie hodiny.

Ilustračný obrázok k článku Koncom januára sa Budmerický kaštieľ sprístupnil verejnosti
Zdroj: TASR

Zmluvu o zabezpečení chodu kaštieľa podpísal tento týždeň minister kultúry Marek Maďarič s generálnym riaditeľom Slovenského národného múzea (SNM) Viktorom Jasaňom. SNM bude toto účelové zariadenie ministerstva spolu s priľahlým parkom spravovať prostredníctvom svojho Múzea Červený Kameň.

Platnosť zmluvy vyprší koncom roka, uviedol riaditeľ Múzea Červený Kameň Jaroslav Hájiček.

Návštevníkov bude sprevádzať odborný lektor po štyroch spoločenských miestnostiach. Pôvodný mobiliár múzeum doplnilo svojimi zbierkovými predmetmi, hlavne historickými obrazmi a porcelánom.

Priestory sú zariadené na spôsob obrazárne, pričom každá z nich má inú tému. V jednej z nich sú barokové zátišia, teda veľkorozmerné staré vzácne maľby. V ďalších sú biblické výjavy, kópie starých majstrov a v centrálnej miestnosti sú krajinky. Nábytok tvoria väčšinou neorokokové súpravy z konca 19. storočia.

Niektoré z izieb by sa mali využívať na tvorivé pobyty. Ministerstvo kultúry o tom komunikuje s Literárnym fondom.

Okrem toho bude kaštieľ k dispozícii na rôzne kultúrne podujatia, semináre či konferencie. Ako priblížil Hájiček, záujemcovia sa budú prihlasovať cez internet. Za týmto účelom múzeum zriadi na webovej stránke špeciálnu sekciu. O tom, či sa tam daná akcia uskutoční, už bude rozhodovať ministerstvo kultúry.

Národná kultúrna pamiatka, ktorú v rokoch 1888 až 1889 postavil gróf Ján Pálfi, prešla nedávno renováciou. Práce trvali od septembra 2014 do konca minulého roka.

Od roku 1946 slúžil slovenským spisovateľom a ďalším umelcom na rekreačné a tvorivé pobyty. Literárnemu fondu vypršala zmluva o prenájme koncom mája 2011.

Prečítajte si aj: Zanedbaný Pistoriho palác dostane novú strechu i fasádu. Plánuje sa aj rekonštrukcia vnútorných priestorov

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM