Alexandra Húsková Správy

Kde je zamestnaných najviac ľudí v Bratislavskom kraji?

Najvýznamnejšími odvetviami priemyslu v Bratislavskom kraji sú výroba dopravných prostriedkov, chemický priemysel a spracovanie ropy, potravinársky priemysel, elektrotechnický a strojársky priemysel. Kde teda v našom kraji pracuje najviac ľudí?

Ilustračný obrázok k článku Kde je zamestnaných najviac ľudí v Bratislavskom kraji?
Zdroj: TASR

V Bratislavskom kraji sú najväčším zamestnávateľom Železnice Slovenskej republiky, ktoré ku koncu roka 2014 zamestnávali 14 110 ľudí pri priemerných ročných mzdových nákladoch na jedného zamestnanca vo výške 10 395 eur.

Na druhom mieste je Volkswagen, ktorý zamestnáva takmer 10 000 ľudí pri priemerných ročných mzdových nákladoch na jedného zamestnanca vo výške 25 034 eur. Volkswagen má spomedzi všetkých piatich najväčších zamestnávateľov v BA kraji najvyššie priemerné ročné mzdové náklady.

Na treťom mieste je spoločnosť Tesco Stores, ktorá zamestnáva približne 9 950 zamestnancov (údaj ku koncu februára 2014) pri priemerných ročných mzdových nákladoch vo výške 8 430 eur.

„Samozrejme nie všetci zamestnanci spoločnosti Tesca pracujú priamo v Bratislave, ale keďže v Bratislave má Tesco Stores sídlo, uvažujeme ho ako jedného z najväčších zamestnávateľov tohto kraja,“ uvádza sa na portáli akoinvestovat.sk.

To isté platí aj pre ďalšie podobné spoločnosti. Všetci piati najväčší zamestnávatelia z Bratislavského kraja sa zároveň nachádzajú aj v rebríčku top 20-tich najväčších zamestnávateľov.

Medzi najvýkonnejšie spoločnosti v rámci výrobných podnikov patrí podľa EURES-u :

  • Slovnaft – rafinérsko/pe­trochemická spoločnosť
  • Matador Group – výroba a výskum (gumárenské výrobky a pneumatiky)
  • Henkel Slovensko – výrobky chemického priemyslu
  • Kraft Foods Slovakia – výroba čokolády a cukroviniek
  • Rajo – výroba mliečnych výrobkov
  • Volkswagen Bratislava– automobilový priemysel

V okresoch Malacky, Pezinok a Senec sa k najvýznamnejším zamestnávateľom radia podniky ako: Holcim Slovensko v Rohožníku – výroba a predaj cementu, transportovaného betónu a kameniva, Swedwood Slovakia (Malacky), Knott, (Pezinok), Metro Cash&Carry Slovakia, DHL Logistic (Senec), priemyselné parky DNV Logistics Park BA, Eurovalley Malacky, Industrial Park Lozorno, Logistic Park Senec.

Miera nezamestnanosti v Bratislavskom kraji ku koncu febrára 2015 bola 6,06%.

Zdroj:akoinves­tovat.sk, finstat.sk, eures.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM