Alexandra Húsková Správy

Čakajú nás predčasné voľby? Analytik to nevylučuje

Slovensko zrejme stojí pred predčasnými voľbami. S Marianom Kotlebom zatiaľ nepočíta ani jedna z parlamentných strán, prekážkou v možných koalíciách bude podľa politického analytika strana Bélu Bugára.

Ilustračný obrázok k článku Čakajú nás predčasné voľby? Analytik to nevylučuje
Zdroj: TASR

„Predčasné voľby reálne hrozia. Scénarov nie je veľa,“ hovorí politický analytik Ján Baránek. Jednou z možných kombinácií je vznik štvorkoalície SMER, Most-Híd, SNS a Sieť.

Problém je, že líder Mosta-Híd Béla Bugár už skôr odmietol spojenie s národniarmi. Navyše, vo vnútri strany by mohla podľa Baránka spôsobiť problémy aj spolupráca so Smerom. „Nemuseli by to akceptovať Lucia Žitňanská ani František Šebej,“ dodal analytik.

Rekordná koalícia?

Druhou možnosťou je podľa Baránka šesťkoalícia. „Jej fungovanie v praxi si však možno predstaviť iba ťažko,“ upozornil. Most verzus OĽaNO-NOVA je spojenie, ktoré sa podľa analytika pravdepodobne nepodarí. Baránek je preto presvedčený, že Bugár bude presadzovať predčasné voľby.

S kontroverzným županom a niekdajším učiteľom informatiky Kotlebom nepôjde podľa analytika do vlády ani jeden z politických subjektov, ktoré sa dostali do snemovne.

„Kotleba bude v parlamente osamotený, jeho koaličný potenciál je nulový,“ poznamenal Baránek.

Vláda pre predsedníctvo

Jedným z dôvodov, prečo bude Róbert Fico tlačiť na vytvorenie vlády, je predsedníctvo Slovenska v EÚ. Analytik však neočakáva, žeby ostatné strany prípadnému nátlaku podľahli a ustúpili.

Pripomína, že susedná Česká republika taktiež predsedala únii s úradníckou vládou.

Prečítajte si aj: Víťaz volieb Fico: Vznikla nám povinnosť pokúsiť sa zostaviť vládu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM