Alexandra Húsková Rôzne

Čaká nás tropický víkend. Nezabúdajte na pitný režim a pozor na kolapsy z tepla

Slováci sa musia v najbližších dňoch pripraviť na veľmi horúce počasie. Počas najbližšieho víkendu by teploty mohli v južných častiach Slovenska vystúpiť až na 36 stupňov a budúci týždeň dokonca až na 38 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás tropický víkend. Nezabúdajte na pitný režim a pozor na kolapsy z tepla
Zdroj: TASR

Vysoké teploty vzduchu si v stredu (1.7.) vyžiadali kolaps 65 ľudí, väčšinou išlo o ženy. Podľa hovorcu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Borisa Chmela nejde o veľa prípadov, nárast čakajú záchranári počas víkendu, kedy majú teploty vystúpiť až na 36 stupňov Celzia.

Čo sa deje s človekom pri kolapse z tepla? Pri takomto kolapse človek náhle zbledne, dostaví sa nevoľnosť, môže ho obliať studený pot, stratí na chvíľu vedomie, no po pár sekundách sa začne preberať.

„Vtedy ho treba dať do tieňa, podať trochu vody, ovlažiť ho, nechať ležať, lebo môže znova odpadnúť a zavolať na tiesňovú linku 155, kde operátor poskytne ďalšie rady a pošle pomoc,“ radí Chmel.

Počas horúcich dní treba pamätať na pitný režim. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Treba sa vyhýbať alkoholu. Ten je pri horúčavách aj najčastejšou príčinou utopení.

Počas poslednej vlny horúčav v júni skolabovali na Slovensku stovky ľudí. Viac sú ohrozené ženy. Problém môžu mať napríklad i ľudia s kardiovasku­lárnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom, ako aj starší ľudia.

Kam sa môžte ísť schladiť? Vynovená Matadorka oficiálne zaháji letnú sezónu. Deti budú mať v sobotu vstup zdarma

Letný večer môžete stráviť aj v kine pod hviezdami: Letný večer s dobrým filmom, osviežujúcim drinkom a priamo pod holým nebom. Aká je bratislavská ponuka letných kín?

Čo nás čaká v najbližších dňoch?

„Počas víkendu bude horúce slnečné počasie, v nedeľu vystúpia teploty až na 36 stupňov,“ informoval meteorológ Jozef Kozub zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ). Horúce počasie bude pokračovať aj budúci týždeň, keď teploty v južných okresoch Slovenska dokonca môžu vystúpiť až na 38 stupňov.

O niečo chladnejšie počasie má byť podľa meteorológov na severe Slovenska, ale najmä v strede budúceho týždňa sa aj na Spiši, Orave či Kysuciach môže ortuť teplomera prehupnúť cez 30 stupňov.

Okrem tropických dní, o ktorých meteorológovia hovoria vtedy, keď teplota presiahne 30 stupňov, však Slovákov čakajú aj teplé noci. „Na bratislavskej Kolibe sme v noci nadnes zaznamenali tropickú noc, čo znamená, že teplota tu neklesla pod 20 stupňov,“ uviedol Kozub.

Podľa neho sa v južnej časti Slovenska vyskytnú takéto teplé noci aj v nasledujúcich dňoch.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM