Správy

V obciach Bratislavského kraja vykonajú jarnú deratizáciu

Obce v Bratislavskom kraji i mestské časti na území hlavného mesta SR Bratislavy čaká od piatka (1.4.) do 15. mája jarná deratizácia.

Ilustračný obrázok k článku V obciach Bratislavského kraja vykonajú jarnú deratizáciu
Zdroj: TASR

Na základe výzvy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave sa deratizácia v réžii samospráv bude týkať objektov, ktoré obce vlastnia alebo spravujú a takisto aj verejných priestranstiev.

Cieľom deratizácie je znižovať počet nebezpečných hlodavcov, ako sú potkany a myši, ktoré sa rýchlo premnožujú a môžu byť prenášačmi viacerých ochorení u zvierat či ľudí. Deratizáciu vykonávajú obce, právnické osoby, fyzické osoby-podnikatelia i samostatné fyzické osoby.

K deratizácii dnes organizácie, podnikateľov i občanov v hlavnom meste vyzval aj bratislavský magistrát. „V objektoch a na verejných priestranstvách v majetku a správe hlavného mesta, zabezpečí mesto deratizáciu prostredníctvom firmy oprávnenej na profesionálne vykonanie regulácie živočíšnych škodcov,“ informovala Katarína Kohútiková z oddelenia komunikácie a marketingu hlavného mesta.

Populácia škodlivých hlodavcov sa pravidelne reguluje deratizáciou najmenej dvakrát do roka biocídnymi prípravkami určenými na likvidáciu škodcov.

Deratizácie sa vykonávajú zväčša v jarných a jesenných mesiacoch. Právnické osoby a podnikatelia vykonávajú deratizáciu prostredníctvom oprávnených firiem, občania môžu deratizovať aj svojpomocne s využitím schválených biocídnych prípravkov.

Pri fyzických osobách (občanoch) sa deratizácia týka pivničných a prízemných priestorov bytových alebo rodinných domov, ako aj pozemkov a objektov využívaných na chov hospodárskych zvierat.

Prečítajte si aj: Blízko Bratislavy vyrastie vinohradnícky skanzen

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM