Eliška Šándorová Rôzne

Ste poverčivý? Z piatka trinásteho (ne)majte strach!

Vstali ste ráno z postele pravou nohou a stiahlo vám žalúdok pri pohľade do kalendára? Niektorí pre istotu sedia celý deň doma, iní nad poverami len mávnu rukou – kým sa im niečo nestane.

Hoci sa povera okolo nešťastného dátumu spája s Francúzskom, nie všetky európske krajiny majú tento dátum označený ako „čierny deň“.

Napríklad v španielsky hovoriacich krajinách je za nešťastný deň považovaný utorok trinásteho, ako aj utorky vo všeobecnosti. Hovorí sa En martes, ni te cases ni te embarques – v utorok sa nežeň ani nezačínaj cestu.

Čítajte aj: Mnohí ani nepôjdu do práce, piatok trinásteho ich “nepustí“ z domu! Viete, o objav ktorej planéty sa dátum pričinil?

Deň voľna

To si hovoria aj v Amerike. Inštitút pre zvládanie stresu a fóbií v Asheville odhadol, že ekonomika USA je každý piatok trinásteho chudobnejšia o 800 až 900 miliónov dolárov len preto, že ľudia v ten deň necestujú a nejdú do práce.

K piatku trinásteho sa viaže veľa negatívnych povier. Ide totiž o kombináciu dvoch nie príliš pozitívnych javov. V rámci ľudovej kultúry je dátum považovaný za nešťastný deň.

Ľudia narodení v tento deň mali mať nadprirodzené vlastnosti, mohli skončiť tragicky svoj život a podobne. V piatok sa neodporúčalo chystať sa na cestu, ani vykonávať žiadnu prácu.

Štatistiky hovoria, že v piatok trinásteho sa stáva viac dopravných nehôd, rôznych úrazov a zranení a nešťastí ako po iné dni. Mnohí ľudia pri pohľade do kalendára doslova ochorejú. Psychológovia zistili, že labilnejšie povahy podvedome cítia úzkosť a obavy z tohto dňa. Odborníci túto fóbiu nazvali paraskavedeka­triafóbia.

(Ne)šťastné číslo 13

Izbu s týmto číslom v hoteli či nemocnici takmer nikde na svete nedostanete. Na palubách lietadiel asi všetkých spoločností na svete nenájde pasažier sedadlo či rad s číslom 13, niektorým mrakodrapom zase chýba 13. poschodie.

Šťastné alebo nešťastné čísla neexistujú ani podľa numerológie. Trinástka iba poukazuje na večné premeny. Začiatok novej veci v inej rovine. V tarote znamená symbolickú Smrť, ktorá prináša oslobodzujúcu zmenu v živote. Každá zmena je pre životný vývoj nevyhnutná. Zbavuje nás neužitočných vzťahov a vecí.

U starých Mayov v mesiaci s číslom trinásť vznikol kalendár Tonalpohualli, ktorý je dôležitý pre veštenie. Pozitívnym číslom je aj podľa Kabaly. Spomína trinásť nebeských prameňov, brány milosti či trinásť riek balzamu, ktoré podľa talmudského učenia čakajú na zbožné duše v raji.

Dobrá správa je, že v tomto roku svieti piatok trinásteho iba raz, a to dnes. Na budúci rok to bude dvakrát: 13. januára a 13. októbra.

Nezabudnite, že dobrý alebo zlý deň neexistuje. Iba taký, aký si ho vo vnútri vytvoríte. Tak nech ho máte čo najkrajší!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM