Kultúra

Murári, mlynári či pivovarníci. Zaujíma vás história remesiel?

Štvrtkové predpoludnie bude v Malackách patriť histórii remesiel, živností a služieb. V malackom kine ich predstavia historici či archeologička.

Ilustračný obrázok k článku Murári, mlynári či pivovarníci. Zaujíma vás história remesiel?
Zdroj: Dnes24.sk

Vo štvrtok 5. mája predstavia v kine na Hviezdoslavovej ulici v Malackách počas semináru históriu remesiel, živností a služieb v Malackách historici, archeologička a stavebný inžinier. Od 10. hodiny sa teda miestni, ale aj návštevníci Malaciek, môžu dozvedieť o remeslách v archeológii, ktoré predstaví Mgr. Katarína Hladíková, PhD.

Ďalšiu prednášku o murároch na Záhorí povedie Ing. Jozef Pavlásek, mlynárov, pivovarníkov a piliarov v Malackách predstaví historička PhDr. Mária Zacharová a o živnostiach a podnikoch v Malackách v 1. Polovici 20. Storočia porozpráva Mgr. Lucia Szöcsová. Seminár uzavrie prednáškou Lekárne v Malackách do polovice 20. Storočia Mgr. Martin Macejka.

„História obchodu ostáva občas opomenutá. No boli to práve pekári či mlynári, vďaka ktorým obchod v regióne rozkvital,“ vyjadril sa predseda BSK Pavol Frešo.

Projekt, v rámci ktorého sa podujatie koná, podporil Bratislavský samosprávny kraj z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu kultúry dotáciou vo výške 4-tisíc eur. Výsledky komplexného výskumu budú publikované knižne.

Organizátorom je Mestské centrum kultúry v Malackách a Múzeum Michala Tillnera. Vstup na podujatie je voľný.

Foto:Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM