Čokoládový experiment mladého Slováka: Bude liekom proti vysokému tlaku aj zelený čaj?
Epikatechín laikom zrejme nič nehovorí, ale čokoláda, zelený čaj a červené víno určite áno. Budeme raz týmito pochutinami úspešne bojovať proti vysokému krvnému tlaku?
Na vysoký krvný tlak sa lieči každý štvrtý Slovák. Hypertenzia je najčastejším ochorením srdcovo-cievneho systému, ktorým podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie trpí viac ako tretina dospelej populácie. Vysoký tlak je jedným z hlavných rizikových faktorov ischemickej choroby srdca a cievnych mozgových príhod.
Celosvetovo je hypertenzia závažným problémom, a preto sa hľadajú spôsoby, ako jej nástup zastaviť alebo oddialiť. Jedným z nich možno bude “liečivý“ účinok čokolády, zeleného čaju či červeného vína.
Čokoládový liek?
Všetky tieto pochutiny sú totiž zdrojom epikatechínu – prírodného antioxidantu. Epikatechín je jeden z desiatich flavonoidov, ktorý sa nachádza v kvalitnej tmavej čokoláde (75-percentná). Má jedinečné účinky na svaly a srdce.
Experiment študenta Univerzity Komenského v Bratislave (UK) Štefana Lukáča potvrdil, že epikatechín dokáže spomaliť zvýšenie krvného tlaku a rozvoj hypertenzie. Jeho účinky sledoval na špeciálnom druhu potkanov, u ktorých sa približne od piateho týždňa života začína spontánne rozvíjať hypertenzia.
“Práve od piateho týždňa sa týmto potkanom podávala látka epikatechín rozpustená v pitnej vode. U potkanov sme následne sledovali krvný tlak a pulz a uskutočňovali analýzu tkanív, napríklad – či a ako ovplyvňuje epikatechín produkciu oxidu dusnatého a voľných kyslíkových radikálov v ľavej komore srdca a aorte. Ďalej sme sledovali funkčné charakteristiky rôznych ciev a iných parametrov,“ približuje študent šiesteho ročníka Lekárskej fakulty UK.
Podávanie epikatechínu viedlo k tomu, že potkany, ktoré ho dostávali, mali nižší krvný tlak ako tie, ktoré ho nedostávali.
Kakaové bôby
Najbohatším zdrojom epikatechínu sú kakaové bôby. Prospešnou v boji proti hypertenzii by preto mohla byť aj čokoláda s vysokým podielom kakaa.
Epikatechín sa však nachádza napríklad i v zelenom a čiernom čaji, červenom víne či ovocí. “Výskum pomohol k lepšiemu poznaniu mechanizmov, ktorými môže epikatechín spomaľovať rozvoj hypertenzie. To môže významne prispieť k zlepšeniu zdravotného stavu obyvateľstva a tým prispieť k zníženiu nákladov na liečbu hypertenzie a s ňou spojených ochorení. Výsledky projektu zároveň otvorili nové otázky, ktoré bude treba riešiť v budúcnosti. Napríklad to, aké sú ďalšie špecifické účinky epikatechínu v organizme, či je možné využiť ho pri iných ochoreniach, ale aj to, či zlepšuje mozgové funkcie,“ uzatvára mladý medik.
Za túto výskumnú úlohu získal Štefan Lukáč druhé miesto na medzinárodnej študentskej vedeckej konferencii v Budapešti v kategórii BASIC SCIENCE.
Prečítajte si tiež: Vedkyne z Univerzity Komenského spoznávajú nepriateľa, ktorý zabíja ľudí