Alexandra Húsková Kultúra

Zrekonštruovaný bunker na Kamzíku je jeden z najkrajších. Kedy ho môžete navštíviť?

Na bratislavskom Kamzíku dnes slávnostne otvorili vojenský bunker z obdobia 1. svetovej vojny. Bunker, ktorý je najväčším svojho druhu v okolí Bratislavy, sa nachádza iba približne 300 m metrov od hornej stanice lanovky spájajúcej Kolibu so Železnou studničkou.

Ilustračný obrázok k článku Zrekonštruovaný bunker na Kamzíku je jeden z najkrajších. Kedy ho môžete navštíviť?
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Delostreleckú a veliteľskú kavernu začala bratislavská mestská časť Nové Mesto revitalizovať v polovici marca v spolupráci s občianskym združením (OZ) Bunkre, ktoré už dlhší čas pracuje na obnove kaverien v okolí Dúbravky.

O tejto kaverne sa dozviete viac aj v našom video dokumente : Čo v sebe ukrýva Bratislava: Vedeli ste, že na Kamzíku sa nachádza unikátny bunker z 1. svetovej voj­ny?

Podnet „zdola“ cez participatívny rozpočet

Na opravu získali realizátori 5000 eur z participatívneho rozpočtu mestskej časti. Vicestarosta Nového Mesta Stanislav Winkler priznal, že obnova kaverny bol jeden z dvoch najlepších nápadov, ktoré sa uchádzali o finančný príspevok.

„Ani som neveril, že sa podarí tento vojenský bunker dostať do takého stavu, v akom ho vidíme dnes, urobil sa naozaj kus roboty,“ zhodnotil Winkler po dnešnom otvorení kaverny.

Čo sa nachádza vo vnútri kaverny?

Z okolia i vnútra kaverny odhrabali členovia OZ Bunkre spolu s ďalšími nadšencami zeminu, ktorá tam bola naváľaná, interiér vyčistili od odpadkov a opravili aj steny, na ktorých boli graffiti. Vo vnútri teraz možno vidieť dobové exponáty, fotografie, mince, časti vojenského výstroja z obdobia 1. svetovej vojny, no takisto aj karbidové lampy, ktoré sa v kaverne kedysi používali.

Riaditeľ Mestských lesov Bratislava Vladimír Kutka pripomenul, že dvojpodlažná kaverna je najkrajšou z množstvo vojenských bunkrov, ktoré boli v lesoparku vytvorené. Námestníčka primátora Bratislavy Iveta Plšeková verí, že kaverna má potenciál prilákať na Kamzík nielen obyvateľov Bratislavy, ale aj turistov z iných regiónov.

Kedy sa tam môžete ísť pozrieť?

Kaverna bude ako múzeum obdobia prvej svetovej vojny podľa informácií Jakuba Kuruca z OZ Bunkre otvorená pre verejnosť zatiaľ každú sobotu od 09.00 h do 15.00 h. V prípade záujmu je možné s občianskym združením dohodnúť aj samostatné skupinové prehliadky v iných dňoch a časoch.

Viac o kaverne si prečítajte aj tu: Na bratislavskom Kamzíku dnes otvoria bunker z obdobia 1.svetovej vojny

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM