Alexandra Húsková Rôzne

Začal sa desaťmesačný maratón (nielen) pre rodičov. Je tu nový školský rok!

Školské tašky pripravené, veci nachystané...oddnes to vypukne! Desaťmesačný maratón školských povinností, domácich úloh, hľadania vecí na ďalší deň, večerné kvízy s otázkami typu : “máš všetko do školy?“ „Mami ja som zabudol, že na zajtra pani učiteľka povedala, že si máme priniesť...“ je tu.

Ilustračný obrázok k článku Začal sa desaťmesačný maratón (nielen) pre rodičov. Je tu nový školský rok!
Zdroj: TASR

Čo pre nás znamená začiatok školského roku?

Pokiaľ ešte nemáte deti, tak vás sa začiatok školského roka dotkne rannou špičkou a preplnenou mestskou dopravou.

Pre všetkých rodičov školopovinných detí sa však začína desaťmesačný maratón školských povinností, spolu s počítaním dní dovolenky, vykrývaním prázdnin, choroby, či neočakávaného riaditeľského voľna.

Vyčerpávajúce rána, kým sa vystrojí celá rodina, neustále hľadanie zatúlaných zošitov, pier, či gumy. Rodičovské združenia, úspechy, poznámky, ale aj dojímavé besiedky.

Neustále otázky ako „čo bolo v škole?“ s odpoveďou „nič“ a potom večer potomok príde s tým že potrebuje na zajtra škatuľku, gorálky, látku atď. Ešte že existujú učitelia, ktorí si dávajú aj tú námahu, že píšu rodičom mail o tom, čo ich deti potrebujú na ďalší deň. Aspoň potom nemusíte ísť o deviatej večer hľadať listy a šišky na výtvarnú s baterkou okolo paneláka.

Rána

Prvý školský deň nás neomylne vtiahne do víru povinností ako skoršie vstávanie, robenie desiaty a ranné licitovanie „čo si oblečiem“ sa už netýka iba vás, ale aj zvyšku rodiny a to v časovom sklze a popri módnych treniciach, (nielen) pokiaľ je vaše dieťa tínedžer.

Ak je niektorá rodina, ktorá školské rána zvláda s prehľadom a v pokoji, prosím napíšte nám manuál, ako to robíte. Väčšina rodičov si totiž vydýchne až pri prvej káve v práci.

Šeky

Po prvom školskom dni dostanete okrem mnohých informácií aj hŕstku šekov – školné, rodičovské združenie, obedy…

Pri platení prevodom doporučujeme pridávať do poznámky značky a skratky – pokiaľ máte totiž viac detí a ešte aj rovnakého pohlavia – o zábavu máte postarané, neskôr totiž netušíte, čo ste ktorému dieťaťu zaplatili. Skúsenejší rodičia si vedú aj zošitky pre kontrolu – my sme sa doma k tomu za šesť rokov nedostali, takže keď nám príde upozornenie, že sme čosi nezaplatili, začína sa pátranie v bankových prevodoch.

Krúžky

Keďže naše deti sa potrebujú rozvíjať, prihlasujeme ich na krúžky, základné umelecké školy a podobne.

Prihlasovanie na krúžky je osobitnou kategóriou začiatku školského roka. Je to niečo pre silné povahy – teda pre ženy – matky. Na ZUŠ-ke potrebujete skĺbiť nástroj s teóriou, výtvarnú, či tanečnú a prípadne mimoškolské krúžky s odvozom, vašou prácou…na začiatku to vyzerá ako nevyriešiteľný ré­bus.

Výhodou čakania v rade na zápis na krúžky je socializácia. Spoznáte sa s ľuďmi, ktorí majú rovnaké problémy ako vy, možno objavíte aj staro-nových známych.

Aj keď sa vám zdá, že to možno nepotrebujete, od skúsenejších a „detnejších“ rodičov sa veľa naučíte. Minimálne tipy a triky. Videla som rôzne excelovské tabuľky – pri počte detí dve a viac, je to naozaj dobrá pomôcka. Vhodné je zapojiť aj starých rodičov, babka môže vtedy a vtedy, kto koho kam odvedie, privedie a tak ďalej.

Opodstatnené vyzerajú byť často aj motivačné kamarátske väzby – „Naša Janka pôjde na výtvarnú, len keď pôjde aj Katka z 2.B., ale tá má práve v utorok klavír, mohli by sa presunúť obe na štvrtok? Potom by sa naša zase stíhala teóriu v stredu.“ Naozaj nezávidím učiteľom.

Dôležité

Na prvom rodičovskom združení doporučujem vymeniť si telefónne číslo s aspoň jedným rodičom. Uľahčíte si tak situácie, keď vaše dieťa NAOZAJ NEVIE, ktoré cvičenie z matematiky majú za úlohu na ďalší deň.

Prípadne, keď si neviete s konkrétnou úlohou poradiť ani vy, ideálne je mať uložených aj spolužiakov vašich detí. Potom sa vám môže stať pokojne aj takáto situácia: „Teta, to je jednoduché…za­pichnete kružidlo do bodu A........“

Prečítajte si aj: OBRAZOM: Prvý školský deň pred viac ako polstoročím

Pozrite si aj prázdniny školákov: Veľký kalendár prázdnin v nastávajúcom školskom roku!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM