Michaela Katonová Správy

Z Bratislavy do Viedne za pár minút. Zamieri hyperloop na Slovensko?

Medzi Bratislavou a Viedňou by mohol vzniknúť hyperloop. Ide o dopravný systém, ktorého hlavnou výhodou je cestovanie vysokou rýchlosťou v špeciálnych kapsulách. Okrem toho má byť transport budúcnosti šetrný k životnému prostrediu.

Ilustračný obrázok k článku Z Bratislavy do Viedne za pár minút. Zamieri hyperloop na Slovensko?
Zdroj: Dnes24.sk

Spoločnosť Hyperloop Transportation Technologies na čele so šéfom Dirkom Ahlbornom uvažuje nad spojením dvoch najbližších hlavných miest – Bratislavy a Viedne. Následne chce prepojiť celú Európu. Rozšírenie projektu po celom starom kontinente by výrazne znížilo vzdialenosť medzi jednotlivými mestami na niekoľko minút.

Nadzvuková rýchlosť

Nápad na hyperrýchlu prepravu osôb i tovaru mal Elon Musk. Spočíval v systéme cestovania formou kapsúl v nízkotlakovom potrubí. Zistil, že vďaka minimálnemu odporu vzduchu a treniu by sa takýmto spôsobom dosiahla rýchlosť 1 200 kilometrov za hodinu.

Do vývoja sa pustili Hyperloop Technologies a Hyperloop Transportation Technologies. Obe budujú testovaciu dráhu v Kalifornii. Pomerne nečakaná je ale snaha o rozšírenie do Európy.

Potenciálna spolupráca

Ministerstvo hospodárstva v tlačovej správe uvádza, že Dirk Ahlborn navštívil Slovensko v dňoch 7. až 9. marca na pozvanie ministra hospodárstva Vazila Hudáka. „Počas intenzívneho trojdňového programu Ahlborn predstavil projekt Hyperloop zástupcom vlády, výskumným agentúram, vedúcim pracovníkom a študentom techniky a dizajnu, ako aj podnikateľom a investorom. Na stretnutí s inovátormi a lídrami slovenského priemyslu a s nadnárodnými spoločnosťami so sídlom na Slovensku, prerokoval možnosti potenciálnej spolupráce,“ uvádza ministerstvo.

Výkonný riaditeľ Dirk Ahlborn si podľa ministerstva hospodárstva vybral Slovensko a naše hlavné mesto kvôli ideálnej polohe medzi Viedňou a Budapešťou.

Hyperlooop je poháňaný slnečnou energiou, ktorú si vyrába sám. Panely, z ktorých čerpá sú umiestnené priamo na trati. Na svoj chod potrebuje približne 10 percent, ostatnú energiu možno dodávať od odberateľov v okolí. Podrobnosti o spolupráci ani dátum možného začatia projektu ministerstvo hospodárstva neuvádza.

Prečítajte si tiež: Študenti STU si vybudovali vlastnú študovňu, ktorá využíva moderné technológie

Zdroj foto: Hyperloop Transportation Technologies

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM