Michaela Katonová Správy

Veľmi smutná správa - vo veku 86 rokov zomrel šľachetný človek s veľkým srdcom Anton Srholec

Kňaz, salezián, spisovateľ, ktorý vždy pomáhal slabým, politický burič, ale hlavne láskavý človek Anton Srholec dnes zomrel. Správu o úmrtí potvrdila portálu tvnoviny.sk rehoľná sestra Rita, u ktorej posledné mesiace žil. Srholec v nemocnici podstupoval chemoterapiu.

Ilustračný obrázok k článku Veľmi smutná správa - vo veku 86 rokov zomrel šľachetný človek s veľkým srdcom Anton Srholec
Zdroj: TASR

Anton Srholec sa narodil v Skalici. Chcel študovať teológiu. Komunistický režim mu to nedovolil, ani to mu však v dosiahnutí jeho cieľa nezabránilo a rozhodol sa pokúsiť ilegálne prekročiť hranice, aby mohol študovať v zahraničí.

Útek nevyšiel a za tento čin bol odsúdený. Vo väzení strávil desať rokov, prevažne prácou v uránových baniach v Jáchymove. Vyštudovať teológiu sa mu podarilo až v roku 1970, a to priamo v Ríme, kde bol aj vysvätený za kňaza.

Aj napriek problémom, ktorým na Slovensku čelil, sa rozhodol vrátiť a pomáhať ľuďom práve tu. Nemohol pôsobiť ako kňaz, ale zamestnal sa ako kostolník a až neskôr dostal súhlas vypomáhať pri kázňach.

„Bratislava mi ponúka toľko príležitostí, aby som mohol prežívať radosť a hrdosť z toho, že patrím k tomuto národu,“ povedal pre Bratislava24 v roku 2014.

Jeho kázne boli obľúbené najmä medzi mládežou, avšak v 70. a 80. rokoch boli až príliš silné a zásadné pre komunistický režim. Duchovenstvo mu bolo štátom zakázané a opäť sa musel stať robotníkom.

Jeho život bol plný nečakaných zvratov, ťažkých momentov, ale aj radosti a nádeje. Svedčí o tom jeho dobrovoľnícka práca a pomoc ľuďom v núdzi.

„Žijeme v mieri, aký tu ešte nikdy nebol. Žijeme vo vzájomnom dialógu. V porozumení. Zmierení. Kultúrne obohatení, čo tu ešte nikdy nebolo,“ pyšne dodal Anton Strholec.

Prečítajte si tiež: Anton Srholec – Človek ktorý nikdy neopustil svoje zásady

Anton Srholec exkluzívne: V Bratislave žije mnoho šľachetných ľudí

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM