Nina Táborská Rôzne

Unikátne archívne zábery: Ako sa začala písať história ZOO

Na jar v roku 1959 sa začala v Mlynskej doline v Bratislave svojpomocná výstavba I. etapy zoologickej záhrady na ploche 9 hektárov. Ak sa mala otvoriť pri príležitosti 15. výročia oslobodenia Bratislavy, "účinne a uvedomelo" mali priložiť ruku k dielu všetci občania hlavného mesta Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne archívne zábery: Ako sa začala písať história ZOO
Zdroj: TASR

Vôbec po prvýkrát sa uvažovalo postaviť zoologickú záhradu ešte v roku 1948. „V tom čase sa však o žiadnej tradícii zoologických záhrad na Slovensku nedalo hovoriť, preto bolo veľmi náročné vypracovať koncepciu budúcej záhrady,“ informuje o histórii ZOO Bratislava.

Prvé úvahy hovorili o záhrade v okolí Železnej studničky, napokon sa však toto prostredie vyhodnotilo ako nevyhovujúce. S výstavbou sa začalo neskôr, presne 9. mája 1959 a len o rok neskôr sa dočkali Bratislavčania slávnostného otvorenia.

Až do roku 1981 sa mohla bratislavská ZOO pýšiť niekoľkými úspechmi – odchovy makakov, paviánov, dikobrazov, nutrií, leopardov, púm a dingov. ZOO vôbec ako jedna z prvých v Európe odchovala aj mláďatá rysa ostrovida. Veľkou ranou pre ňu však bola výstavba kanalizačného zberača a diaľničnej prípojky v rokoch 1981 – 1985.

Vtedy bola takmer celá zlikvidovaná jedna z najzaujímavejších častí záhrady – Expozičná časť. „Výstavba diaľnice síce značne ovplyvnila každodenný život v ZOO, ale nezastavila jej rozvoj. V rokoch 2002 – 2003 sa vybudovalo nové chovné zariadenie pre ťavy dvojhrbé, kulany turkménske a poníky shetlandské v lesnej časti areálu a začala sa výstavba chovného zariadenia pre kozy skrutkorohé a paovce hrivnaté,“ informuje dnes Bratislavská ZOO.

Sťažené podmienky prišli aj pri výstavbe tunela Sitina. Rok 2006 však znamenal pre záhradu významný medzník – verejnosť má od tohto času k dispozícii pavilón šeliem, ktorý dnes patrí k časti s návštevnícky najobľúbenejšími zvieratami.

Dnes sa ZOO teší obrovskému záujmu a napriek negatívnym zásahom a finančným ťažkostiam jej popularita stále rastie. Viac o jej histórii sa dočítate TU. (ZDROJ: Bratislavská ZOO).

Pozrite si tiež:

Unikátne archívne zábery: Staré Mesto v 80-tych rokoch

Unikátne archívne zábery: Takto vznikal jeden zo symbolov Bratislavy

OBRAZOM: Takto sa kedysi Bratislavčania kúpali vo vodách Dunaja

25 rokov po novembri: Pripomeňte si revolučne udalosti v Bratislave vďaka unikátnym archívnym fotografiám

Unikátne archívne zábery Petržalky: Takto vznikala jedna z najhustejšie obývaných oblastí na Slovensku

Historické fotografie Bratislavskej ZOO
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM