Tomáš Stupavský Kultúra

Umelecké diela z Bielej noci putujú do ďalších troch miest Bratislavského kraja

Nedávno sa v našom hlavnom meste uskutočnil festival Biela noc, ktorý navštívilo 100-tisíc ľudí. Tri významné diela teraz uvidia diváci v Malackách, Stupave a Senci.

Ilustračný obrázok k článku Umelecké diela z Bielej noci putujú do ďalších troch miest Bratislavského kraja
Zdroj: Dnes24.sk

Po tohtoročnom úspechu najväčšieho a najnavštevova­nejšieho festivalu súčasného umenia v Košiciach a po prvýkrát aj v Bratislave, zavítajú vybrané umelecké diela počas víkendu Všechsvätých do troch miest Bratislavského kra­ja.

Už tento piatok a sobotu uvidia ľudia umelecké diela v uliciach Malaciek, Stupavy a Senca. Spoluorganizátorom celého podujatia sa stal Bratislavský samosprávny kraj.

V každom meste niečo iné

Stupava bude hrať hru s tieňom v podobe interaktívnej projekcie Barbory Berezňákovej. Aj náhodní oko-loidúci sa stávajú súčasťou umeleckého diela a podieľajú sa na vizuálnom príbehu video-projekcie s názvom Tieňohra.

V Malackách sa bude maľovať svetlom. Dielo Light painting Jakuba Beňačku poteší všetkých kreatívnych ľudí, ktorých umelecké kreácie či odkazy maľované UV svetelným perom rozžiaria špeciálne upravené fosforové plátno. Takto vytvorený obraz na plátne zotrvá ako skica niekoľko sekúnd a následne uvoľní priestor ďalším myšlienkam a nápadom.

Senec bude patriť Róbertovi Farkašovi a jeho svetelným bežcom, ktorí zožali počas Bielej noci 2015 nevídaný divácky i mediálny úspech. Svetelné postavy bežiace pod názvom Za mier! tak budú mať na kon-te stovky nabehaných kilometrov na trase Košice – Bratislava s úspešným cieľom v Senci.

Biela noc, prestížny medzinárodný umelecký projekt, má za úlohu priblížiť širokej verejnosti súčasné formy umenia ako aj netradičné, nepoznané a významné miesta európskych metropol. Rok 2015 bol v poradí už šiestym ročníkom pre Bielu noc v Košiciach a do ulíc prilákal rekordných 60-tisíc divákov.

Po niekoľkoročnom úspechu sa festival rozhodol expandovať do Bratislavy. Jubilejný ročník zažil 10. októbra obrovský záujem 100-tisícov návštevníkov, ktorí sa aj napriek nepriaznivému počasiu rozhodli zažiť súčasné umenie v uliciach hlavného mesta.

Kde jednotlivé diela nájdete:

Stupava: Barbora Berezňáková / Tieňohra – Zdravotnícka ulica Malacky: Jakub Beňačka / Light Painting -budova KD – kina, Hviezdoslavova ul.3, (v prípade zlého počasia: Spoločenský dom MCK, Mierove námestie10) Senec: Róbert Farkaš / Za Mier! – Park oddychu- Amfiteáter, Hečkova ulica

Prečítajte si tiež: Biela noc rozžiarila nie len mesto, ale aj úsmevy na tvárach

Zdroj foto: Festival Biela noc

Biela noc
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM