Nina Táborská Správy

Tropické horúčavy nás potrápia aj tento víkend

Vysoké teploty ešte u nás nepovedali posledné slovo. Ak ste sa tešili na chladnejší víkend, nepotešíme vás. V Bratislave sa opäť poriadne zapotíme, meteorológovia zo SHMÚ už vydali výstrahy pred vysokými teplotami aj búrkami. Kam až vystúpi ortuť teplomeru tentoraz?

Ilustračný obrázok k článku Tropické horúčavy nás potrápia aj tento víkend
Zdroj: TASR

Teploty počas dnešného môžu atakovať až 36 stupňov Celzia. „V okresoch Bratislava, Malacky, Pezinok a Senec sa miestami počas soboty očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 35 – 36 stupňov Celzia,“ uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Pre náš okres bola preto vydaná výstraha 2. stupňa pred vysokými teplotami. Tá platí od 13:00 do 20-tej hodiny.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ zdvíhajú varovný prst odborníci. Podľa meteorológov uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých ľudí je vysoká. Preto nezabúdajte dodržiavať pitný režim a zdržiavajte sa radšej v tieni.

Prečítajte si tiež: Záchranári mali opäť plné ruky práce. Pre horúčavy zasahovali najčastejšie v Bratislavskom kra­ji

Súčasne platí aj výstraha 1. stupňa pred búrkami. „V Bratislavskom kraji sa miestami očakáva výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ varujú meteorológovia zo SHMÚ. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 25 m/s.

„Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ uvádza na svojej stránke SHMÚ.

Výstraha pred búrkami platí od 12:00 do 23:00.

Počasie budeme na nedeľu aktualizovať.

Prečítajte si tiež: Cisterny s vodou, zľavnené vstupné na Zlatých pieskoch či polievanie ulíc: Takto mesto bojuje proti tropickým teplám

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM