Tlačové správy

Tip na knihu: Nádherné Slovensko ako na dlani

Vychádza veľa krásnych kníh o Slovensku, no vydavateľstvo DAJAMA je v tomto jedinečné. Pred piatimi rokmi začali vydávať úžasné atlasy.

Ilustračný obrázok k článku Tip na knihu: Nádherné Slovensko ako na dlani
Zdroj: Bux.sk

Tie vám ešte predtým, ako sa pustíte do štúdia jednotlivých lokalít a ich pozoruhodností, umožňujú priestorovo sa zorientovať a získať predstavu nielen o najzaujímavejších miestach, ale najmä o ich polohe a význame.

Práve vyšli 4 atlasy, ktoré by v domácej knižnici milovníka Slovenska nemali chýbať. V aktualizovanom vydaní Prírodného atlasu Slovenska je územie Slovenska rozdelené na jednotlivé mapové listy, na ktorých sú zakreslené najzaujímavejšie prírodné lokality a chránené územia od rozľahlých národných parkov po najmenšie prírodné rezervácie či prírodné pamiatky.
Najvýznamnejšie prírodné lokality sú znázornené čiernou farbou, žltá podkladová farba ešte väčšmi zvýrazňuje ich zaujímavosť.

V úvode nechýba stručná charakteristika osobitostí a pozoruhodností slovenskej prírody rozčlenená do piatich základných kapitol. Okrem prírodných lokalít zapísaných do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO sme do atlasu zaradili aj prírodné zaujímavosti, ktoré z pohľadu autorského tímu najvýraznejšie charakterizujú rozmanitosť slovenskej prírody.

Aj Kultúrny atlas Slovenska vychádza pre veľký úspech v druhom vydaní. Jeho štruktúra vychádza z existencie historicko-geografických regiónov, v ktorých sú zakreslené jednotlivé kultúrno-historické pamiatky. Najvýznamnejšie pamiatky sú zvýraznené červenou farbou, žltá farba označuje mestá a dediny, v ktorých sa nachádzajú.

Najzaujímavejšie pamiatky sú predstavené aj krátkymi textami a fotografiami. Nechýbajú plániky najvýznamnejších mestských pamiatkových rezervácií a múzeí v prírode.

Novinkou je Národnostný atlas Slovenska, ktorý ukazuje rozmiestnenie príslušníkov národnostných menšín na území Slovenska v širších, najmä historických súvislostiach a v časovo vymedzených väčších obdobiach.

Atlas je rozdelený na štyri časti.
Prvá časť sa zaoberá vývinom odborného záujmu o národnostnú štruktúru obyvateľstva Slovenska od konca 18. po začiatok 21. storočia.
Druhá časť atlasu sa týka kartografického zobrazenia národnostnej štruktúry obyvateľstva Slovenska. Obsahuje mapy s kartograficky spracovanými údajmi zo sčítaní obyvateľstva z rokov 1880 až 2011, spolu 14 sčítaní Tretia časť atlasu je pokusom na malom priestore na základe historických prameňov, právnych predpisov a zákonov i štatistických dát predstaviť národnostný obraz Slovenska od príchodu Slovanov na naše územie až po súčasnosť. Štvrtou časťou atlasu je štatistická príloha s výsledkami zo sčítaní za roky 1880 až 2011 na úrovni súdobých okresov.

A napokon Náboženský atlas Slovenska , ktorý prináša v komplexnej forme informácie o náboženskej štruktúre Slovenska za posledných 160 rokov.

Atlas je obsahovo rozdelený na tri základné časti.
Prvá časť je venovaná vývinu záujmu dobových bádateľov o náboženskú štruktúru obyvateľstva Slovenska od konca 18. po začiatok 21. storočia.
Druhá časť atlasu je venovaná kartografickému zobrazeniu náboženskej štruktúry obyvateľstva Slovenska.
Posledná, tretia časť atlasu je zameraná na zhodnotenie zmien konfesionálnej štruktúry na našom území od počiatkov výskytu kresťanstva a židovstva s detailnejším pohľadom na vývoj v rokoch 1869 až 2011. Séria atlasov Slovenska je vynikajúcim pomocníkom pre všetkých turistov a milovníkov prechádzok, výletov po Slovensku.

Tip na knihu: Nádherné Slovensko ako na dlani
5
Galéria
Zdroj: Bux.sk
Zdroj: Bux.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM