Kultúra

Tip do kina: Na plátna prichádza SUBURRA, film o peniazoch, mafii a boji o moc

Stefano Sollima, režisér aj u nás známeho mafiánskeho seriálu Gomorra, sa vo svojom novom filme vracia k téme talianskej mafie. Neapol tentokrát vystrieda Rím. Mesto mafie, v ktorom je boj o moc a peniaze na dennom poriadku. Film Suburra môžete vidieť v slovenských kinách od 3.marca.

Ilustračný obrázok k článku Tip do kina: Na plátna prichádza SUBURRA, film o peniazoch, mafii a boji o moc
Zdroj: CinemArt

Rím je mesto moci, kde zločin hľadá priamu cestu ako všetkým vnútiť svoj vlastný zákon. Film Suburra je príbehom o veľkých peniazoch roztočených okolo plánovanej výstavby, ktorá má pobrežie v Ostii premeniť na talianske Las Vegas. Tento projekt majú pomôcť presadiť skorumpovaný politik Filippo Malgradi, zapletený až po krk s podsvetím; mafián známy ako Číslo 8, ktorý je hlavou vplyvnej rodiny ovládajúcej územie Ostie, a predovšetkým Samuraj, najobávanejší predstaviteľ rímskeho podsvetia a zástupca mafie z juhu.

Mechanizmus dokonalého plánu sa ale začína rozpadať kvôli ľuďom, ktorí žijú na okraji týchto mocenských hier. Príbeh o zločine sa odohráva vo veľmi krátkom časovom úseku: 7 dní. Behom tohto krátkeho časového obdobia sa rozpúta brutálna vojna. Okrem zločincov vtiahne do svojich tvrdých bojov aj chamtivých kardinálov, politikov, aj nevinných obyčajných ľudí. Posledný deň nastáva Apokalypsa.

Režisér svoj nový film popísal slovami: „V staroveku bola Suburra štvrťou na úpätí Palatina, také gheto, kde boli bordely a kaviarne, miesto, kde sa stretávali vznešení senátori a ľudia so zlou povesťou. Do úzkeho kontaktu tu prichádzali vzdialené a zdanlivo nezlučiteľné svety. Suburru starovekého Ríma a tú dnešnú akoby spájalo tenké vlákno dlhé viac ako dvetisíc rokov. Riadi sa stále rovnakými mechanizmami, vládne netušenými silami, ktoré naďalej zaisťujú krehkú rovnováhu medzi mocou a ulicou v snahe nájsť čo najrýchlejšiu a najefektívnejšiu cestu k tomu, ako zarobiť peniaze.“

SUBURRA, film o peniazoch, mafii a boji o moc
15
Galéria
Zdroj: CinemArt
Tip do kina Subbura - trailer
1
Galéria
Zdroj: CinemArt
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM