Tlačové správy

Ťažký štart do školského roka: Pomôžte deťom hravou formou!

Sú deti, ktoré sa začiatku školského roka nevedia dočkať. Priznajme si však, že väčšina žiakov prijíma návrat do školských lavíc s nevôľou, niektoré dokonca so strachom. Psychologička odporúča preklenúť toto pre deti náročné obdobie edukačnými spoločenskými hrami.

Ilustračný obrázok k článku Ťažký štart do školského roka: Pomôžte deťom hravou formou!
5
Galéria
Zdroj: Piatnik.cz

Odpočinuté mozgové bunky musia ísť opäť na plné obrátky, znovu treba skoro vstávať, pohodu a zábavu vystrieda pevný režim. „Emócie patria k životu. Deti v mnohom po nás dospelých opakujú. A tak je celkom prirodzené, že dieťa rodičov, ktorí často prežívajú hnev a strach v záťažových situáciách, bude podobne prežívať a reagovať v strese a záťaži,“ vysvetlila klinická psychologička Magda Krasulová. „Zvládanie záťaže a teda aj stresu je individuálne a používame pri ňom podobné mechanizmy ako naši najbližší. Nepochybne však po dlhom dvojmesačnom prázdninovom oddychu, keď sa často dlhšie pospí a vôbec celý denný režim je úľavový, odpočinkový, relaxačný – nástup do školy je stresujúci,“ uviedla.

Náročné obdobie pomôžu preklenúť spoločenské hry

Ak máte doma práve druhú kategóriu detí, nemusíte sa na narastajúce obavy svojich ratolestí nečinne prizerať. Existuje spôsob, ako im pomôcť postupne rozhýbať mozgové bunky a zároveň tráviť hodnotný rodinný čas. Stačí, ak počítač, tablet či televíziu nahradíte spoločenskými hrami. „Hra je prirodzenou činnosťou a to zvlášť v detskom veku. Je zábavná a uvoľňujúca, vyvoláva príjemné pocity. Hravou, nenásilnou a zaujímavou formou zapája naše psychické schopnosti ako je pamäť, pozornosť, vnímanie, rozvíja naše myslenie, rozširuje ho, často vedie aj k lepšiemu sebapoznávaniu,“ radí psychologička a ďalej dodáva: „Nepochybne podporuje tvorivosť a vplýva pozitívne na harmonický rozvoj dieťaťa. A je úplne jedno, či ide o manipulačné, tematické, didaktické, či pohybové hry. Je jednoznačné, že spoločenské edukačné hry dieťaťa s rodinou a blízkymi výraznou mierou pomáhajú preklenúť náročné obdobie spojené s návratom do školských lavíc.“

Zdroj: Piatnik.cz

Na trhu je obrovské množstvo spoločenských hier a môže byť náročné vybrať také hry, ktoré sú zábavné a náučné zároveň. Tu je niekoľko zaujímavých tipov.

1. Presto presto

Ide o rýchlu hru so slovami, ktorá precvičí slovnú zásobu a logiku, čo je pre deti skvelým tréningom na nájdenie tých správnych slov pri odpovedaní pred tabuľou. Je vhodná pre dvoch až šiestich hráčov od sedem rokov. Všetci hrajú súčasne a cieľom je zložiť obrázky v správnom poradí, pričom k obrázkom na doštičke sa musia priradiť pojmy.

2. Raketofix

Skutočne hodnotná edukačná hra, ktorú vyvinul tím logopedičiek. Zábavnou formou podporuje rozvoj detskej reči, precvičuje hrubú a jemnú motoriku, všeobecnú schopnosť myslieť, pamäť a zmyslové spracovanie. Raketofix je tak trochu vesmírna hra, v ktorej hráči putujú pomocou rakety na planéty Mobilix, Animalix a Chaotix. Počas svojho putovania plnia úlohy, ktoré kladú požiadavky na ich reč, pohyb a pamäť. Za splnené úlohy získavajú hviezdy priateľstva. Je vhodná už pre deti od piatich rokov a hrajú ju dvaja až štyria hráči.

Zdroj: Piatnik.cz

3. Da Vinci Code

Rafinovaná, priam detektívna hra od 10 rokov pre dvoch hráčov. Napriek tomu, že základom hry sú čísla, nejde o priamy tréning na hodiny matematiky. Pomáha budovať deduktívne schopnosti, ktorými sa hráči snažia odhaliť kódy protihráčov. Musia si pritom pamätať a usporiadať všetky informácie, ktoré sa počas hrania dozvedia.

4. Rummikub Twist

Možno už poznáte hru Rummikub, v ktorej veľmi podobne ako pri kartovom žolíkovi ide o skladanie postupiek a trojíc či štvoríc zložených z rovnakých čísiel. Táto nová verzia navyše špeciálnych žolíkov – dvojfarebných, dvojitých a zrkadlových. Hra od sedem rokov pre dvoch až štyroch hráčov tak ešte viac zvyšuje nároky na kombinatoriku a logiku.

5. 7 trpaslíkov

A máme tu tip aj pre najmenších. Kartová hra 7 trpaslíkov je vhodná už pre deti od troch rokov a pomáha precvičovať počítanie veselo a hravo.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Zdroj: Piatnik.cz
Zdroj: Kharisma PR & Promotions
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM