Nina Táborská Kultúra

Stred leta v Bratislavskom kraji bude v znamení hudby, tanca a vína

Posledný júlový deň a prvý augustový víkend bude v znamení hudby, tanca a vína. Dnešok bude v hlavnom meste patriť Carlosovi Pińanovi a Flamencu, vyvrcholí 8. ročník svetového rómskeho festivalu Gypsy festu a Pezinkom sa ponesú tóny stredoveku v rámci cyklu Wine and Art.

Ilustračný obrázok k článku Stred leta v Bratislavskom kraji bude v znamení hudby, tanca a vína
Zdroj: TASR

V sobotu vyvrcholí Senecký Vínny festival. Podujatia podporujú Bratislavský kraj aj Krajská organizácia cestovného ruchu Bratislava Region Tourism.

Prečítajte si tiež: Temperamentné španielske flamenco v Starej tržnici! Carlos Piňana poteší bratislavské publikum

„Aj na tento víkend je ponuka podujatí veľmi široká. Návštevníci môžu spoznávať náš kraj a tiež jeho históriu cez hudbu, tanec či víno. Tešiť sa môžu aj na vystúpenie špičkových umelcov z celého sveta. Napríklad dnes o 20:00 v Starej tržnici v rámci festivalu Viva Musica! vystúpi španielsky gitarista Carlos Pińana, ktorý patrí medzi najlepších flamenco gitaristov súčasnosti,“ priblížil bratislavský župan Pavol Frešo.

Carlos Pińana sa na koncerte predstaví spoločne so španielskym spevákom Augustínom Garnésom, perkusionistom Miguelom Angelom Orengom a tanečnicou Maise Marquez v sprievode orchestra Moravskej filharmónie Olomouc pod taktovkou Jana Kučeru.

Rómsky temperament

Historické centrum Bratislavy aj dnes popoludní ožije rómskou hudbou. V rámci 8. ročníka svetového rómskeho festivalu Gypsy Fest 2015 sa predvedú rómske kapely a folklórne tanečné súbory.

Prečítajte si tiež: Tanec, hudba, spev a dobrá nálada: Dnes štartuje 8. ročník najväčšieho rómskeho Gypsy Festu

Festival vyvrcholí o 20:00 na Hlavnom námestí vystúpením špičkových umelcov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Litvy, Lotyšska, Ruska, Nemecka, Poľska a Švédska. Vstup je voľný.

Bratislavský región má čo ponúknuť

Malokarpatské múzeum v Pezinku, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK, organizuje v spolupráci s Pezinským kultúrnym centrom a Bratislava Region Tourism počas augusta tri cykly Wine & Art.

„Bratislavský región má čo ponúknuť a to sa snažíme návštevníkom ukázať. A nielen to súčasné, ale tiež ich previesť do histórie. Práve v rámci cyklu Wine & Art približuje prostredníctvom hudby, tanca a kvalitného vína rôzne historické obdobia v našom regióne,“ spresnil výkonný riaditeľ KOCR Bratislava Region Tourism Lukáš Dobrocký.

Dnešný večer bude patriť tanečnej skupine Festum Aeternum a súboru Chorea Antica. Cyklus Wine and Art organizuje múzeum od roku 2012, aby počas letných mesiacov otvorilo svoje brány mimo bežných otváracích hodín. Spája v sebe hudbu, literatúru, umenie a víno v jedinečnom prostredí vinohradníckeho dvora zo 17. storočia.

Prečítajte si tiež: Víkendové menu: Užite si prvý augustový víkend naplno, toto vás čaká v Bratislave a jej okolí

Život pokračuje aj na južnej strane Slnečných jazier, kde môžu návštevníci v rámci prvého ročníka Seneckého Vínneho festivalu vychutnávať vína 15 vybratých vinárstiev zo Slovenska, Čiech aj Maďarska.

Súčasťou je aj prezentácia ľudových remesiel a výstava detských prác na tému hrozno. Najkrajšie kresby budú tiež ocenené. Festival vyvrcholí v sobotu 1. augusta slávnostným programom spolu s tombolou.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM