Alexandra Húsková Správy

Sobota bude veterná, voličov by zastavila len kalamita

O zložení parlamentu rozhodujeme opäť začiatkom marca. Pamätáte si, ako bolo pred štyrmi rokmi?

Ilustračný obrázok k článku Sobota bude veterná, voličov by zastavila len kalamita
Zdroj: TASR

Zamračené, cez deň postupne polooblačno, s teplotami šesť až jedenásť stupňov, na severe okolo štyroch. Taká bola predpoveď počasia na sobotu 10. marca 2012. Teda na deň predošlých parlamentných volieb.

Tento raz by malo byť podľa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) polojasno až oblačno a ojedinele i slabé zrážky. Teplota sa vyšplhá na 8 až 13 stupňov, na západe a severe môže miestami fúkať vietor s rýchlosťou 60 kilometrov za hodinu.

Voličov však veterné počasie od volieb sotva odradí, ukazujú doterajšie skúsenosti. „Jedine výnimočne zlé počasie ako snehová kalamita či živelná pohroma, by mohla spôsobiť prekážku príchodu ľudí do volebných miestností,“ hovorí politický analytik Ján Baránek.

Prečítajte si aj: Voľby v roku 1990 vyhrala Verejnosť proti násiliu, bodovali aj komunisti

Nepotvrdil sa ani mýtus, že voličov by mohlo od hlasovanie odradiť výnimočne pekné počasie a pred volebnou urnou by dali hromadne prednosť relaxu v prírode. Baránek pripomína, že našinci prichádzajú voliť neskôr večer, po absolvovaní celodenného programu. „Tí, ktorí majú o voľby záujem, sa do volebných miestností dostavia za akéhokoľvek počasia,“ dodáva.

Prvé demokratické voľby po páde totalitného režimu pripadli na začiatok júna 1990. Odštartovali presne na Medarda a pokračovali druhým dňom na Stanislavu. Počas volieb vládlo daždivé počasie, ktoré však nezabránilo našincom slobodne rozhodnúť o budúcnosti. Hlasovanie sa zúčastnilo rekordných 95,4 percenta oprávnených voličov, čo odvtedy nezopakovalo.

Pred štyrmi rokmi prišlo k volebným urnám 59,11 percenta voličov. Posledné predvolebné prieskumy predpokladajú nižšiu účasť, odhady kolíšu pod hranicou 55 percent.

Čítajte tiež: Desatoro voliča: Ako nepremrhať svoj hlas a vyhnúť sa pokute

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM