Alexandra Húsková Rôzne

Sezóna jabĺk sa už začala. Viete, kde v okolí si ich môžte naoberať sami?

Viete, že na svete je až 7 tisíc odrôd jabĺk? Sezóna samozberu tohto typického slovenského ovocia sa práve začína. Ktoré odrody sa už zbierajú a na ktoré si musíme ešte počkať? Viete, ktoré sú vhodné na odšťavovanie, zaváranie, či detskú výživu?

Ilustračný obrázok k článku Sezóna jabĺk sa už začala. Viete, kde v okolí si ich môžte naoberať sami?
Zdroj: TASR

Jablká sú typickým slovenským ovocím, dostupným počas celého roku. Viete však, kde si ich môžte sami nazbierať?

V Dunajskej Lužnej práve v týchto dňoch odštartoval samozber jabĺk a hrušiek. Na samozber tu pestujú tieto odrody: Gala, Golden Delicious, Jonagold, Red Delicious, Braeburn, Fuji. Zatiaľ sa dajú naoberať jablká odrody Gala.

„Jablká odrody Gala sú letné jablká, vďaka vysokému obsahu cukru sú typické svojou sladkou chuťou, ktorú obľubujú najmä deti,“ hovorí Zuzana Csenkey z Boni Fructi. Tieto jablká sú vhodné na detskú výživu a sú určené na priamu spotrebu, vydržia približne jeden mesiac.

Koncom septembra sa už budú dať oberať jablká odrôd Jonagold a Golden Delicius, ktoré vydržia pri dobrom uskladnení (to znamená teplota do 8 stupňov C a primeraná vlhkosť) približne dva mesiace. „Jablká Jonagold sú typické svojou sladko-kyslou chuťou a sú obľúbené najmä na sušenie, či odšťavovanie,“ uviedla Zuzana Csenkey.

Jonagold-kám hovoria v Dunajskej Lužnej aj „rodinné jablká“. Dorastajú totiž do váhy až osemdesiat dekagramov, takže na ich zjedenie treba viacerých členov rodiny.

Obľúbenými odrodami sú takzvané zimné jablká : odrody Braeburn a Fuji. Na tieto odrody si počkáme do októbra. Potrebujú totiž „chytiť“ prízemný mráz a následne vydržia pri dobrom uskladnení aj päť mesiacov.

„Zimné jablká k nám chodia ľudia oberať naozaj vo veľkých množstvách. Môžem povedať, že približne šesťdesiat, až sedemdesiat kilogramov na osobu,“ rozpráva skúsenosti Zuzana Csenkey.

Pokiaľ máte radi hrušky, nazbierať sa tu dajú tiež. V ponuke sú odrody Konferencia a Lucas. Sú to takzvané maslové odrody, nie sú sypké a sú vhodné na zaváranie, ale aj na uskladnenie. Vydržia aj dva-tri mesiace. Čím dlhšie „ležia“, tým sú sladšie.

OTVÁRACIE HODINY  
pondelok – sobota od 7:00 do 16:00 hod (otvorené bude aj 1.9.2015)
nedeľa ZATVORENÉ
CENA  
jablká I, trieda od 0,5 EUR/ kg s DPH
jablká II, trieda 0,3 EUR/ kg s DPH
hrušky 0,6 EUR/ kg s DPH

Kde nájdete sady na samozber?

V takzvanom Starom sade. Z Dunajskej Lužnej pokračujte po hlavnej ceste smerom na Šamorín. Po ľavej strane, za Dunajskou Lužnou, uvidíte DRUHÝ ovocný sad. Je označený veľkým pútačom „samozber“.

OVD Dvory nad Žitavou

Samozber jabĺk plánujú aj v ovocinárskom družstve v Dvoroch nad Žitavou. V Emilových sadoch si budete môcť nazbierať jablká až koncom septembra.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM