Šport

Sagan predstavil svoju cyklistickú akadémiu. Chce pomáhať deťom

Úradujúci majster sveta Peter Sagan odprezentoval v Bratislave svoju cyklistickú akadémiu pod názvom CyS - Peter Sagan Academy. Projektom, ktorý zastreší jeho materský klub CyS Žilina, chce pomôcť mladým talentom a celkovo rozvinúť slovenskú cyklistiku.

Ilustračný obrázok k článku Sagan predstavil svoju cyklistickú akadémiu. Chce pomáhať deťom
Zdroj: TASR

Pôvodný plán Sagana – pomôcť pretekárom v menej rozvinutých krajinách v rámci akadémie v Jeruzaleme – nevyšiel a tak najlepší slovenský cyklista obrátil svoju pozornosť na rodisko.

„Rozhodol som sa vrátiť do starých koreňov, na miesta, kde som vyrastal, a pomôcť deťom, ktoré vo mne vidia inpširáciu. Pripravili sme tak ďalší projekt, ktorý by pomohol rozvinúť slovenskú cyklistiku. Vďačím CyS Žilina za všetko, čo pre mňa urobil a chcem by som tú pomoc vrátiť. V deťoch, ktoré bicyklujú, sa vidím aj ja. Máme určitú myšlienku, ktorú sa pokúsime zrealizovať,“ vyjadril sa Sagan na pondelkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

Prečítajte si aj: Záhorie prepoja s Rakúskom dve nové lávky pre peších i cyklistov

Nové dresy, i dve autá

Počas slávnostnej prezentácie predstavil aj dresy, v ktorých budú mladé talenty jazdiť. Okrem toho, že projektu venoval svoje meno, pomôže mu aj materiálne. „Sponzori prispeli dvoma autami, ďalší zabezpečia oblečenie či fľašky pre deti. Základom je, aby nechýbal deťom materiál, aby mohli chodiť na preteky a nemuselo sa nič ‚látať‘. Uvidíme, ako sa projekt rozbehne, vynasnažíme sa, aby im nechýbali finančné prostriedky. Postupnými krokmi chceme pomôcť cyklistike na Slovensku. Vieme, ako to funguje a je na čase s tým niečo spraviť,“ zdôraznil.

Saganov projekt vyzdvihol aj predseda žilinského klubu a zároveň tréner Milan Novosad. „Sme radi, že Peter chce podporiť mladých cyklistov a Cyklistický spolok Žilina, ktorý je desať rokov najlepší na Slovensku. Veď na MSR kadetov bolo prvých šesť jazdcov zo Žiliny a aktuálne máme z klubu troch pretekárov v sérii ProTour. Chceme ho posunúť ďalej, aby deti boli konkurencieschopné, aj vo svetovom merítku,“ povedal Novosad.

Detská tour Petra Sagana

Okrem založenia akadémie pokračuje 26-ročný elitný pretekár aj v podpore najmenších cyklistov v rámci Detskej tour Petra Sagana. Deväťkolový seriál sa jazdí od apríla do septembra, pričom postupne prejde celé Slovensko, z Lučenca až do Suľova. Projekt zabezpečuje Peter Zánický, Saganov mládežnícky tréner.

Nekomerčné podujatie počas dvoch ročníkov navštívilo už 4500 detí, tento rok bude mať aj sociálny charakter, keďže na ňom budú štartovať i deti z detských domovov. „Páči sa mi, že môžeme takto pomáhať deťom. Tento rok by som minimálne jedny preteky aj rád osobne navštívil,“ dodal Sagan.

Prečítajte si aj: OBRAZOM: Fantastický úspech Petra Sagana

Sagan na otvorení akadémie pre malých cyklistov v Bratislave
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM