Adriana Banásová Rôzne

ROZHOVOR: Superovocie pre dobrú náladu. Čo je to?

V čase, keď sa na potravinovom trhu „roztrhlo vrece“ so zdravými a bio produktmi, je hotovým zázrakom ponúknuť sympatizantom zdravej stravy niečo iné. Naša redakcia sa bola pozrieť na trhu v Starej tržnici a to niečo „iné“ sa jej podarilo objaviť.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Superovocie pre dobrú náladu. Čo je to?
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Už tradičné sobotné trhy v Starej tržnici ponúkajú návštevníkom pochutiny z rôznych kútov nie len Slovenska, ale aj sveta. Pri našich potulkách medzi stánkami sme sa o tom sami presvedčili v momente, keď sme narazili na zaujímavý farebný plagát s nápisom „baobab“…

O tom, čo sa z plodu tohto pre nás netypického stromu dá vyrobiť a na čo všetko má pozitívny vplyv nám porozprával Ján Mihálik zo spoločnosti Aduna.

Čo je baobab?

Baobab je veľký africký strom, ktorý okrem Afriky rastie ešte na Madagaskare a v Austrálii. Niektoré druhy majú aj plody, ktoré sú už zvnútra vysušené priamo na strome, čo samozrejme pri africkom slnku a teple nie je problémom. Následne sa dužina, ktorá sa nachádza vo vnútri plodu môže rozdrviť a použiť vo forme, v akej tento produkt podávame.

Čo plod baobabu obsahuje?

V plode je veľmi veľa nutričných hodnôt. Obsahuje až 14 rôznych vitamínov a minerálov, vďaka čomu sa považuje za prirodzený multivitamín. Nedá sa povedať, na čo konkrétne je baobab dobrý, pretože sa používa na viacero vecí naraz. Je veľmi bohatý na vlákninu- obsahuje jej takmer až 50 percent, takže má blahodárne vplyvy na trávenie. Neobsahuje napríklad draslík. Baobab je dokonca považovaný za druh ovocia, ktorý obsahuje najviac antioxidantov na svete. Je veľmi dobrý na uvoľňovanie energie – považuje sa za ovocie tzv. „dobrej nálady“ a to preto, lebo obsahuje vitamíny skupiny B, ktoré upokojujú človeka a celkovo organizmus. Pomáha regulovať krvný tlak, zvyšovať imunitný systém či zlepšuje a skrášľuje stav pleti.

V akej podobe záujemcom baobab ponúkate?

Tým, že je dužina už vysušená, je možné ju rozdrviť do práškovej podoby. Nejde však o žiaden instantný prášok, je to čisto rozdrvená dužina bez pridania akýchkoľvek konzervantov. Vysušená dužina si zachováva svoju časovú trvácnosť- nie je stanovený presný dátum spotreby, dužina by sa však mala skonzumovať do pol roka, nakoľko môže nasať vlhkosť.

Ako sa táto rozdrvená dužina používa?

Ide o sypký prášok, ktorého použijete 2 – 4 čajové lyžičky na približne 2 deci vody, ale každý si môže nápoj dochutiť podľa seba. Baobab sa nemusí používať len do vody. Je možné ho pridávať aj do džúsov, smoothies, jogurtov – prakticky kamkoľvek, kde vám to chutí. Neodporúčame len horúce nápoje, pretože teplota môže niektoré nutričné hodnoty zabiť.

Ako dužina baobabu chutí?

Má to veľmi príjemnú citrusovú chuť. Napríklad domorodý obyvatelia v Afrike čiastočky dužiny cmúľajú. Keďže mi to ponúkame v práškovej forme, tento spôsob konzumácie nie je možný, preto sa riedi s nejakou tekutinou.

Je možné dostať kúpiť toto ovocie u nás v potravinách?

Nie. Dokonca aj značka Aduna, ktorú zastupujeme nechce, aby bol baobab bol produkt, ktorý sa bude bežne kupovať v potravinách, ale skôr prémiový produkt, ktorý bude možné dostať kúpiť vo vybraných predajniach a špecializovaných obchodoch.

Ako vznikol nápad prísť na trh s baobabom?

Je to náhoda. Oslovil nás známy- Andrew Hunt z Londýna, ktorý pracoval pre farmaceutickú spoločnosť. Bol veľmi vyčerpaný z práce, odišiel do Afriky na humanitárnu misiu. Z pôvodných 3 mesiacov, ktoré mal v krajine stráviť sa stali 3 roky. Baobab ho oslovil natoľko, že sa rozhodol vytvoriť podmienky a dopyt po tomto vzácnom africkom produkte, aby vedel pomôcť domorodým obyvateľom v Afrike, ktorí si potrebujú vedieť sami na seba zarobiť.

Dá sa u nás tento druh stromu dopestovať?

V botanickej záhrade majú jeden baobab, ale je veľmi maličký. Strom začne rodiť plody až po 100 – 150 rokoch, takže sa nedá ani nejakým spôsobom naplánovať podnikanie v tomto smere. V Afrike sú tieto stromy divoko rastúce, je ich mnoho, takže tam tento problém neriešia. Za priaznivých podmienok sa stromy dožívajú až 5000 rokov.

Čo všetko z plodu baobabu vyrábate?

Vyrábame prášok, dávame ho do tyčiniek, ktoré majú viacero prímesí. Ponúkame tyčinky bio, raw, pre vegetariánov, vegánov. Tyčinka baobab dokonca vyhrala tento rok súťaž v Londýne za najchutnejšiu zdravú tyčinku a aj cenu Super potravina 2015.

Pre koho je baobab vhodný?

Prakticky pre všetkých. Baobab môžu konzumovať aj vegetariáni, vegáni, diabetici typu 2 či tehotné ženy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM