Adriana Banásová Rôzne

Resumé za rok 2015: Ako sa darilo vinárom z Bratislavského kraja a aké novinky chystajú?

Slovensko, vzhľadom k svojej rozlohe, razí vo výrobe vín teóriu „kvality miesto kvantity“. Dôkazom toho sú úspechy, ktoré vinári za uplynulý rok žali na svetových výstavách. Ako sa pestovateľom hrozna počas roku 2015 darilo, nám porozprávali vinári z Bratislavy a okolia.

Ilustračný obrázok k článku Resumé za rok 2015: Ako sa darilo vinárom z Bratislavského kraja a aké novinky chystajú?
Zdroj: TASR

Slovenské vína patria medzi absolútnu špičku

Bratislavský región je okrem kultúrnych pamätihodností či širokému spektru zábavy známy aj dlhoročnou vinohradníckou tradíciou, ktorej výsledkom sú vína s vynikajúcou kvalitou. Tá je každoročne posudzovaná na domácich či medzinárodných výstavách, z kadiaľ si aj v uplynulom roku priniesli pestovatelia cenné kovy.

„Podarilo sa nám získať striebornú medailu na výstave Paris Vinalies International s Rosé Alibernet 2014, ďalšia strieborná medaila bola udelená obľúbenej Pálave 2014 na súťaži v Madride v Španielsku. Získali sme aj jedu zlatú a to za Pinot blanc 2013 na Mondial des Pinots v Sierre v Švajčiarsku,“ uviedol Peter Chowaniec, Vínne pivnice Svätý Jur.

V ročnej produkcií vín nemôžu slovenskí vinári pre pomerne malú rozlohu krajiny s väčšími zahraničnými producentmi súperiť, môžu im však rozhodne konkurovať v kvalite. To potvrdil aj ďalší víťaz – Irsai Oliver 2015 z „pivnice“ Matyšák.

„Za toto víno sme získali šampióna na súťaži Terravino v Izraeli. Hoci hlavné svetové výstavy ešte len začnú, je to výborný vstup do sezóny,“ prezradil Peter Matyšák, Víno Matyšák.

Šťastena priala počasiu

Vinári z Bratislavy a okolia sa zhodli na tom, že rok 2015 bol veľmi úrodný, za čo vďačia samozrejme priaznivému počasiu. Zrážky, na rozdiel od predchádzajúcej sezóny, neprišli nárazovo ale postupne a boli primerane rozložené.

„Vďaka tomu sme nepociťovali ani veľký tlak chorôb. Dokonca aj s múčnatkou, ktorá v našich vinohradoch šarapatí každý rok, sme si dokázali poradiť bez väčších problémov,“ informoval Chowaniec.

Rok pred tým zažívali vinári náročné a na zrážky bohaté leto, počas ktorého sa na hrozne rýchlo šírila hniloba. Vplyvom častého dažďa a nedostatku slnka malo hrozno aj nízku cukornatosť. Vlaňajšia sezóna bola zasa presným opakom.

Vinárom robilo starosti pomerne dlhé a extrémne horúce leto, ktoré predstavovalo veľké riziko pre úrodu. Situácia sa zmenila s príchodom dlho očakávaného dažďa v polovici augusta, ktorý zachránil úrodu pred vyschnutím.

„Vlaňajší rok nám na rozdiel od predchádzajúceho žičilo šťastie. Po horúcich a suchých dňoch, doslova v hodine dvanástej napršalo a ročník sa tak zachránil. Môžem povedať, že výsledok je fantastický,“ konštatoval Matyšák.

Podľa slov Chowanieca z Vínnych pivníc Svätý Jur padlo zrážok primerane a následná zvýšená vlhkosť nevytvorila ideálne podmienky pre rozvoj hubových ochorení.

Priaznivé počasie a dobrá úroda sa odzrkadlila aj na celkovej produkcii, ktorá bola oproti predošlému ročníku pochopiteľne lepšia. Vinárstvu Vínne pivnice Svätý Jur sa podarilo vyprodukovať približne 140 000 litrov a vinárstvu Matyšák okolo 260 000 litrov ví­na.

Najlepšie sa spomedzi odrôd darilo tým, ktoré boli podľa Chowanieca zbierané v druhej polovici septembra. „Išlo o odrody Rulandské šedé, Rizling rýnsky, Tramín, Veltlín a Chardonnay.“

„Obrovský potenciál má už teraz Rizling rýnsky, Müller Thurgau, Silvánske zelené, Tramín červený, Sauvignon ale aj ostatné odrody sú vynikajúce. Jednoducho to bude skvelý ročník -vrátane červených vín,“ prezradil Matyšák.

Mladé vína, slamové a „nováčikovia“

Množstvo vinárstiev každoročne prichádza na trh aj s mladými vínami. Obľúbeným je napríklad Irsai Oliver a vinárstvo Svätý Jur uviedlo aj Muškát moravský a Sauvignon, polosuchý Müller Thurgau a polosladkú Peseckú leánku. „O kvalite ostatného ročníka hovoria aj tieto mladé vína, ktoré sú už teraz príjemné na pitie a to nehovorím o tých, ktoré sa ešte len budú fľašovať. Verím, že nás vína z tohto ročníka určite príjemne potešia,“ povedal Chowaniec.

Hoci sa mnohým odrodám počas uplynulého roka darilo, výrobe ľadových vín neprialo rovnako, ako sezónu pred tým. „Ľadovým vínam tento rok vôbec nepraje, my sme sa už tejto myšlienky vzdali. Podarilo sa nám ale fantastické slamové, ktoré je už vo fáze fermentácie,“ prezradil Matyšák.

Aj vinárstvo v Svätom Jure ponúkne tento rok „fajnšmekrom“ vzácny nápoj. „Na výrobu slamového vína máme už vyvešaný Alibernet a Rizling vlašský. Dúfam, že všetko dobre dopadne a asi v polovici februára z nich budeme môcť lisovať vzácny nektár,“ uviedol Chowaniec.

Napriek skutočnosti, že majú vinárstva už niekoľko rokov svoj stabilný sortiment, predsa len milovníkom vín každoročne predostrú novinky zo svojej „kuchyne“.

„Po dvoch rokoch opäť prídeme s parádnou slovenskou odrodou Devín, tentokrát v polosuchom prevedení. Aj tento rok sa zákazníci môžu tešiť na našu špecialitu – ružový Alibernet. Úplnou novinkou v našom vinárstve však bude Silvánske zelené, ktoré bude v limitovanej sérii iba tisícpäťsto litrov,“ prezradil Chowaniec.

Novinky ponúkne zákazníkom aj Vinárstvo Matyšák. „Bude to slamové víno z odrody Silvánske zelené a sýtené víno vo fl. 0,2l z odrody Golden Muškát, ktorá bude mať premiéru. Možno sa podarí aj niečo iné, ale o tom, až keď to bude hotové,“ dodal na záver Peter Matyšák.

Prečítajte si tiež: Rok 2015 v kocke: Ako sa menila Bratislava

ilustračná foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM