Kultúra

Poslanci schválili dotácie na kultúrne aktivity v kraji

Celkovo 115 subjektov, ktoré sa venujú kultúrnym aktivitám v Bratislavskom kraji, dostane na svoje projekty dotácie od Bratislavského samosprávneho kraja. Granty dnes schválili krajskí poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci schválili dotácie na kultúrne aktivity v kraji
Zdroj: TASR

„Kraj prijal v rámci výzvy celkovo 234 žiadostí, ktoré spĺňali všetky náležitosti. Celková požadovaná suma presiahla 1.852.721 eur,“ informovala riaditeľka Odboru cestovného ruchu a kultúry Úradu BSK Zuzana Šajgalíková.

Žiadosti posudzovala deväťčlenná Rada BSK pre kultúru a umenie, ktorú tvoria odborníci z oblasti kultúry a autorizovala finančná, kultúrna a dotačná komisia kraja.

Z celkovej sumy, ktorá bola alokovaná v dotačnej schéme – 400-tisíc eur, bolo 122.100 eur udelených v rámci dotácií menších ako 2500 eur, ktoré schvaľuje predseda BSK. Ďalších 277.900 eur sa prerozdelilo na dotácie, ktoré prevyšujú 2500 eur a o ktorých rozhoduje zastupiteľstvo.

„V prípade menších dotácií bolo podporených 73 a v prípade väčších 42 žiadostí,“ uviedla Šajgalíková. „V prípade dotácií nad 2500 eur neboli schválené iba dve žiadosti, suma navrhovaných grantov ostáva v dotačnej schéme,“ dodala.

Peniaze kraj vyčlenil v rámci Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy, ktorá je súčasťou Stratégie rozvoja kultúry v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) na roky 2015–2020. Finančné prostriedky pomôžu kultúrnym organizáciám a inštitúciám v deviatich oblastiach činnosti – ochrana kultúrneho dedičstva, ľudová a neprofesionálna kultúra, pamäťové aktivity a činnosti, divadlo a tanec, audiovizuálne umenie, literatúra, výtvarné umenie, hudba a tiež medziodborové umelecké aktivity.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM