Alexandra Húsková Kultúra

Park pri Stupavskom kaštieli čakajú zmeny

Pri kostole v historickom centre Stupavy stojí kaštieľ s krásnym parkom, ktorý je prístupný verejnosti. Nájdete tu viacero vzácnych drevín, jazierko, či pagaštanovú alej. A anglickým parkom má samospráva Stupavy nové plány. Na to, aké zmeny ho čakajú, sme sa opýtali primátora Romana Maroša.

Ilustračný obrázok k článku Park pri Stupavskom kaštieli čakajú zmeny
Zdroj: Dnes24.sk

Začiatkom roka Stupavská samospráva spustila projekt revitalizácie malého parku. V spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom sa snažia otvoriť priestor či už časti malého parku, alebo kaštieľskeho parku. Tieto priestory boli doteraz verejnosťou menej využívané a nekonali sa tam pravidelné akcie.

„Od mája by sme tam chceli robiť pravidelné podujatia a naším cieľom je priestor zatraktívniť pre stupavčanov. Práve tento park má veľký potenciál, je to krásny priestor na oddych ako aj na kultúrne akcie,“ hovorí Roman Maroš, primátor Stupavy.

V sobotu sa v Stupave konajú Stupavské Trhy pred Kostolom Sv.Štefana, ktoré vychádzajú z dlhoročnej tradície. Sú letnou obmenou zimnej akcie Župné Vianoce. V priľahlom parku pri Kaštieli sú pripravené atrakcie pre deti, loďky na jazierku – kde sa budú môcť návštevníci previezť, či vystúpenie hudobných skupín.

„Zapojili sme aj Synagógu, ktorú sa podarilo zreštaurovať pre piatimi rokmi, kde bude prebiehať pravidelná Burza kníh. Chceme, aby Stupavské trhy neboli iba o trhoch, ale aj o kultúrno-spoločenskom živote, ktorý sa snažíme oživiť,“ vyjadril sa primátor.

„Plánujeme zmeniť aj organizáciu tradičného podujatia mestských slávností – Dni zelá. Po ostatné roky sa konalo podujatie v priestore okolo kultúrneho strediska a bolo to tu preľudnené. Chceme premiestniť aktivity práve aj do parku pri Kaštieli, kde by mala byť zriadená detská zóna a senior časť. Rozdeliť do zón chceme celé podujatie – na tradično-folklórnu zónu, alternatívnu v Synagóge a detskú a seniorskú v parku,“ hovorí Roman Maroš, primátor Stupavy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM