Kultúra

Ornitológovia pozývajú na Záhorie pozorovať vzácne druhy vtákov

Nezabudnite si ďalekohľady! Druhý májový víkend patrí v kalendári ornitológov jednému z fenoménov prírody – sťahovaniu vtákov.

Ilustračný obrázok k článku Ornitológovia pozývajú na Záhorie pozorovať vzácne druhy vtákov

Slovensko je križovatkou ciest a domovom viacerých druhov. Niektoré sa tu vyskytujú iba počas zimy, iné na jar a v lete, ďalšie iba prelietavajú.

Ornitológovia pri príležitosti osláv sťahovavých vtákov opäť organizujú exkurziu pre verejnosť, na ktorej priblížia aj vtáčiu migráciu.

„Pripravili sme bezplatnú exkurziu pre verejnosť Poďte s nami za orlami, ktorá sa uskutoční 14. mája o 9.30 a 10.30 h v Chránenom vtáčom území Záhorské Pomoravie. Cieľom exkurzie je naučiť záujemcov rozpoznať viaceré druhy dravcov a priblížiť fenomén vtáčieho sťahovania,“ približuje Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

Miesto stretnutia je pri hrádzi medzi Zohorom a Vysokou pri Morave, kde je možné parkovať.

V tejto oblasti možno pozorovať druhy ako orol kráľovský, haja červená, orliak morský, haja tmavá alebo kaňa popolavá.

„Vychádzky sú nenáročné, vhodné pre rodiny s deťmi. Ideálne je priniesť si ďalekohľad,“ doplnila Deutschová. Viac informácií nájdu záujemcovia na webe www.navratorlov.dravce.sk.

Tento rok je hlavnou myšlienkou celosvetového podujatia upriamiť pozornosť verejnosti na tému nelegálneho zabíjania a obchodovania s vtákmi. „V súčasnosti predstavuje podľa odborníkov najväčšiu prekážku počas migrácie najmä lov v oblasti Stredomoria,“ vysvetlila Deutschová.

Čítajte aj: Záhorie sa pripravuje na bohatú turistickú sezónu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM