Správy Správy

Oddelenie prvej pomoci by malo fungovať v malackej nemocnici

Vedenie Malaciek chce problémy s Lekárskou službou prvej pomoci (LSPP) v meste vyriešiť umiestnením tejto pohotovosti v malackej nemocnici. Samospráva tak reaguje na súčasnú situáciu, keď bola lekárska pohotovosť v centre Malaciek v poslednom období niekoľkokrát zatvorená.

Ilustračný obrázok k článku Oddelenie prvej pomoci by malo fungovať v malackej nemocnici
Zdroj: TASR

LSPP, poskytujúca od októbra 2014 pomoc obyvateľom Malaciek a spádového regiónu na malackom Malom námestí, začala mať problémy ešte počas vianočných sviatkov. Pohotovosť bola vtedy niekoľko dní zatvorená, údajne z technických dôvodov.

Pred niekoľkými dňami sa podľa informácií primátora Malaciek Juraja Říhu situácia zopakovala. „Ako sme sa v tom čase dozvedeli z médií, konateľa občianskeho združenia, ktoré LSPP prevádzkuje, obvinila polícia z podvodu a vydierania,“ povedal Říha a naznačil, že pohotovosť v doterajšom režime pravdepodobne skončila.

Veronika Beňadiková z Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) potvrdila, že v súčasnosti skutočne prebieha konanie o ukončení povolenia na prevádzkovanie LSPP v Malackách.

Z Malaciek na pohotovosť na Kramáre

„Zdravotná starostlivosť pre obyvateľov Malaciek je však plne zabezpečená, a to prostredníctvom ústavnej pohotovostnej služby v Nemocnici Malacky, a tiež v rámci detskej pohotovosti, ktorú poskytuje Detská fakultná nemocnica s poliklinikou na bratislavských Kramároch,“ zdôraznila tlačová tajomníčka BSK.

Primátor Malaciek upozornil, že otázkou LSPP sa mesto začalo zaoberať už vlani, a to na základe podnetov obyvateľov, nespokojných s prístupom lekárov i priestormi LSPP na Malom námestí. Snahy o získanie povolenia pre nového prevádzkovateľa nabrali podľa Říhu v týchto dňoch na intenzite.

Predstavou mesta je, aby bola LSPP zabezpečená v priestoroch Nemocnice Malacky. „V týchto dňoch bude podaná žiadosť o vydanie povolenia,“ povedal Říha.

Najprv prvá pomoc pre dospelých

V prvom pláne mesta je zabezpečiť LSPP pre dospelých.* „Keďže detská pohotovosť vyžaduje iné personálne i finančné zabezpečenie ako služby pre dospelých, za súčasných podmienok nie je možné v Malackách prevádzkovať pohotovosť pre deti,“* vysvetlil Říha. Dodal, že mesto však zvažuje možnosti, ako do budúcnosti zabezpečiť aj tento druh starostlivosti.

Nemocnica Malacky už dočasne a v obmedzenom režime prevzala služby pohotovosti pre dospelých. Zároveň ale žiada pacientov o ohľaduplnosť a zodpovedný prístup pri využívaní ústavnej pohotovostnej služby a LSPP, aby nedochádzalo k zbytočnému preťažovaniu a predlžovaniu čakacích intervalov na centrálnom príjme nemocnice.

„Využiť LSPP je opodstatnené v urgentných prípadoch, ako sú horúčky, alergické reakcie, poranenia, závraty či iné zdravotné problémy, ktoré neznesú odklad,“ pripomenula hovorkyňa nemocnice Lenka Gondová. V prípade neakútnych stavov ako prechladnutia, teploty, virózy, menšie poranenia odporučila obrátiť sa na všeobecného lekára.

LSPP a vydieranie

Lekárska služba prvej pomoci (LSPP) poskytuje všeobecnú ambulantnú starostlivosť pre pacientov, ktorých zdravotný stav sa náhle zhoršil, ale nemusí im priamo ohrozovať život. O pacientov s vážnym, život ohrozujúcim stavom sa stará ústavná pohotovostná služba .

LSPP v Malackách na Malom námestí prevádzkovalo od októbra 2014 občianske združenie Komplexná záchranná služba Bratislava – Nové Mesto. Polícia 8. februára 2016 informovala, že proti predsedovi OZ Rastislavovi G. vzniesla obvinenie z obzvlášť závažného zločinu vydierania. Rastislav G. sa podľa zistení polície mal takýmto spôsobom dostať do čela občianskeho združenia a tiež k časti majetku OZ.

Prečítajte si aj: Malacky redukujú vizuálny smog, zmizlo už 80 reklamných pútačov

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM