Alexandra Húsková Rôzne

OBRAZOM: Oranžový mesiac? Pozrite sa ako vyzeralo úplné zatmenie mesiaca

Dnes ráno bolo na Slovensku možné vidieť celý priebeh úplného zatmenia Mesiaca. Začalo sa o 4:11 hodine ráno. Naposledy ho na Slovensku bolo možné vidieť pred štyrmi rokmi. Pozrite sa na zábery z dnešného zatmenia z Pezinku.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Oranžový mesiac? Pozrite sa ako vyzeralo úplné zatmenie mesiaca
Zdroj: TASR

Zvláštnosťou je, podľa Júliusa Kozu z Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici veľký uhlový rozmer Mesiaca, ktorý krátko pred maximom zatmenia prešial perigeom svojej dráhy.

„Na ďalšie zatmenie si budeme musieť počkať tri roky až do 27. júla 2018, ktoré bude najdlhším úplným zatmením v tomto storočí trvajúcim takmer 104 minút,“ priblížil Koza. Úplná fáza tohtoročného zatmenia mesiaca trvala približne 73 minút.

Počas zatmenia má Mesiac oranžovo až hnedočervené sfarbenie, ktoré je spôsobené ohybom a rozptylom slnečného svetla na prachových a aerosolových časticiach vo vysokých vrstvách zemskej atmosféry. V závislosti od koncentrácie prachových a aerosolových častíc vo vysokých vrstvách zemskej atmosféry sa mení aj odtieň Mesiaca od svetločerveného pri malej koncentrácii až po tmavohnedé pri veľkej koncentrácii.

Mesiac sa nachádzal v súhvezdí Ryby, v ktorom nie sú nápadne jasné hviezdy. Spestrením pozorovania zatmenia bol pohľad na zoskupenie Venuše, Marsu a Jupiteru doplnené o hviezdu Regulus v súhvezdí Lev nad východným obzorom.

Zatmenie mesiaca 28. september 2015
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM