Správy

Na župe budú rokovať o električkovej trati z Bratislavy do Pezinka

Električková trať, ktorá by mohla v budúcnosti spájať Bratislavu a Pezinok cez Chorvátsky i Slovenský Grob, bude jednou z tém stredajšieho (13.4.) rokovania na Úrade Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Mesto však s električkou nepočíta.

Ilustračný obrázok k článku Na župe budú rokovať o električkovej trati z Bratislavy do Pezinka
Zdroj: TASR

Na rokovaní sa majú zúčastniť predstavitelia obcí a miest pod Malými Karpatmi, zástupcovia Národnej diaľničnej spoločnosti, ministerstva dopravy i BSK.

„Chceme vedieť, či taký projekt vôbec existuje, či sa s ním do roku 2020 vôbec začne aspoň niečo robiť a kto to zaplatí. Záujem je zo všetkých strán úplne jasný,“ povedal predseda BSK Pavol Frešo. Riešenie tejto otázky je podľa jeho slov na mieste, keďže každá obec i mesto v okolí Bratislavy chce mať lepšie dopravné napojenie.

Frešo však upozornil na prípad diaľnice D4, ktorá vytvorí vonkajší obchvat hlavného mesta. Tá bola podľa jeho slov v územnom pláne nakreslená už najmenej 20 rokov. „Keď som nastúpil do prvého župného obdobia, tak D4 meškala už asi desať rokov a až teraz sa začína stavať, tak aby to s tou električkou neskončilo podobne,“ skonštatoval predseda BSK.

Električková trať Bratislava-Pezinok má byť témou verejnej odbornej debaty, ktorú BSK zvolalo najmä pre avizované zmeny v projektoch diaľnice D1 Bratislava-Trnava, križovatka Triblavina. Bratislavský kraj chce na rokovaní taktiež otvoriť otázku riešenia dopravy na takzvanej starej seneckej ceste i na ceste medzi Bratislavou, Svätým Jurom a Pezinkom.

Prečítajte si aj: Bratislavu a Pezinok možno spojí električková trať

Električku by privítali aj starostovia

Električku spájajúcu hlavné mesto s Pezinkom by privítali viacerí starostovia a primátori obcí pri Bratislave. Podľa nich by sa aj takýmto spôsobom mohla eliminovať súčasná nepriaznivá dopravná situácia.

Starosta Chorvátskeho Grobu Radovan Benčík v marci uviedol, že stavba tejto električkovej trate je zatiaľ len v rovine plánov. Je však presvedčený, že prostriedky z fondov Európskej únie poskytujú na takúto realizáciu priestor. „Naším cieľom je dostať autá preč z ciest, dostať ľudí na ‚železnicu‘, čo v prípade vybudovania električkovej trate so zastávkami v Chorvátskom a Slovenskom Grobe ideálne spĺňa naše potreby,“ podotkol Benčík.

Ministerstvo dopravy sa zaoberá petíciou, mesto však s elektrikou nepočíta

Ministerstvo dopravy v marci uviedlo, že sa zaoberá spracovaním podkladov na list starostu obce Chorvátsky Grob – Petícia za výstavbu električkovej trate Vajnory – Pezinok. „Je to petícia starostov okolitých obcí. K ich návrhu na vybudovanie električkovej trate z Bratislavy cez Chorvátsky Grob do Pezinka naše odborné sekcie momentálne vypracovávajú odborné stanoviská,“ uviedol hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa.

Hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová skonštatovala, že v rámci územného generelu dopravy hlavného mesta sa neráta so žiadnou električkou do Pezinka.

Prečítajte si aj: Centrum Bratislavy bude štyri mesiace bez električiek

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM